Polacy (i nie tylko) kochają polędwiczki. Uwielbiamy zamawiać je w restauracjach, ale w domach robimy niezbyt często. To dlatego, że to pyszne, ale jednak dość wymagające mięso, lubi sie wysuszyć na patelni i w minutę staje się podeszwą. Ja jednak wiem, jak zrobić pyszne polędwiczki w jeszcze lepszym sosie. Przydadzą się cebula i tymianek.
Joanna Szumilas-Głowacka
REKLAMA
REKLAMA
Mojej rodzinie znudziły się już mielone, schabowe i obiady z torebki (tak, tak też się zdarza). Jakiś czas temu postanowiłam zrobić coś, co pamiętałam jeszcze z restauracji w Polańczyku, nie miałam jednak grzybów, za to znalazłam polędwiczkę wieprzową w dobrej cenie. Kupiłam więc i tu pojawił się problem. Przecież polędwiczki najlepiej smakują w jakimś sosie, a ja nie miałam ani pomidorów, ani pieczarek, ani sera. W Polańczyku do sosuszef kuchni dodawał tymianek, na szczęście miałam tę przyprawę. Miałam także cebulę i trochę śmietany. Wyszło mi coś przepysznego, czego sama się nie spodziewałam.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na polędwiczki w sosie musztardowym
Zrobiłam polędwiczki w sosie cebulowym. Nie sądziłam, że mogą być tak dobre
Składniki:
1 większa polędwiczka wieprzowa,
2 większe cebule,
śmietana 18 proc.,
pełna łyżka suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
odrobina gałki muszkatołowej,
kilka kulek ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
tłuszcz do smażenia.
Polędwiczki w sosie cebulowym z tymiankiem - sposób wykonania:
Zacznij od polędwiczek. Pokrój je na kawałki o grubości ok. 2 cm. Następnie oprósz je solą i pieprzem i lekko rozbij, najlepiej dłonią.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, może to być olej lub masło klarowane. Kiedy patelnia będzie już bardzo gorąca, połóż na niej polędwiczki i smaż po jednej minucie z każdej strony.
Kiedy polędwiczki już się "zamkną", zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Podsmażaj, aż przyprawy uwolnią aromat.
Podsmażoną cebulę z czosnkiem i tymiankiem zalej odrobiną wody lub bulionu (wystarczy 1/3 szklanki). Dodaj polędwiczki, ziele angielskie i liście laurowe i na wolnym ogniu duś przez 10 minut.
Do duszących się polędwiczek dodaj 2 pełne łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.