Ciasto na pizzę po polsku. Mięciutkie i puchate niczym pluszowy miś

Pizza opanowała cały świat i chociaż pochodzi z Włoch (a dokładniej z Neapolu), powstało mnóstwo różnych wersji pszennego placka z dodatkami, w Polsce także. Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie grubą pizzą z brytfanny? Dziś przypomnimy wam przepis na pizzę po polsku. Na pewno zakręci wam się łezka sentymentu i pocieknie ślinka.

Jak zrobić pizzę po polsku, czyli taką na grubym, puszystym i mięciutkim cieście? Ale takim, że aż trudno tak szeroko otworzyć usta, by ją ugryźć? Doskonale pamiętamy taką pizzę z dzieciństwa i wczesnej młodości, kiedy w naszych domach robiły ją mamy i babcie, bo przecież wtedy nie było tylu włoskich restauracji. I chociaż pizza po polsku niewiele ma wspólnego z pizzą włoską, każdy na pewno ma do niej sentyment. Dziś podpowiemy, jak zrobić puszyste ciasto na pizzę. To dużo łatwiejsze niż włoski klasyk.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pizzę na spodzie z tortilli

Ciasto na pizzę po polsku - puszyste jak pluszak

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 500 będzie idealny,
  • 230 ml letniej wody,
  • 7 g drożdży instant,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatkowo: kiełbasa krakowska, duszone pieczarki, starty ser, ketchup, paski papryki.

Ciasto na pizzę po polsku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdżami instant. Wsyp je do miski, dodaj cukier oraz letnią wodę. Całość wymieszaj i odstaw na kwadrans.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz rozczyn. Zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając oliwę. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformuj je w kulę, miskę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Następnie przełóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą albo masłem. Wyrównaj wierzch i posmaruj go ketchupem lub sosem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki, całość posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 25 minut.
Więcej o: