Ziemniaki to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw Polaków. Są łatwodostępne i przygotujesz z nich wiele różnych pyszności, w tym frytki, kopytka, kluski, farsz do pierogów, placki, zapiekanki, chipsy i znacznie, znacznie więcej. Nie trzeba jednak daleko szukać, albowiem po ugotowaniu często goszczą na stole w postaci dodatku do mięsa. Jeśli lubisz nieco mocniejsze smaki, wypróbuj ich w innej formie. Będą palce lizać.
Przygotowując tradycyjne purée ziemniaczane, najczęściej dodaje się do niego masło i mleko lub jogurt. Dzięki temu wychodzi idealne kremowe, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Czasami jednak przychodzi ochota na jakąś odmianę. Następnym razem wymieszaj je z dwoma innymi składnikami, które dodadzą im nieco intensywniejszego smaku. Początkowe zaskoczenie bliskich z pewnością przerodzi się w zachwyt. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie obierz i pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki, przełóż je do garnka, zalej zimną wodą, posól (ok. 1 łyżeczkę), przykryj i wstaw na średni ogień. Gotuj do miękkości, po czym ubij na gładką masę.
Co najbardziej lubisz z ziemniaków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.