Do obiadu robię tylko takie ziemniaki. Żadne masło. Z tymi dodatkami przebijają nawet schabowego

Jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu? Zapomnij o klasycznych gotowanych z koperkiem czy tradycyjnym purée. Ten przepis jest równie łatwy, a przy tym smakuje jak ambrozja. Wystarczą dwa dodatki. Już zawsze będziesz tak przyrządzać ziemniaki.

Ziemniaki to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw Polaków. Są łatwodostępne i przygotujesz z nich wiele różnych pyszności, w tym frytki, kopytka, kluski, farsz do pierogów, placki, zapiekanki, chipsy i znacznie, znacznie więcej. Nie trzeba jednak daleko szukać, albowiem po ugotowaniu często goszczą na stole w postaci dodatku do mięsa. Jeśli lubisz nieco mocniejsze smaki, wypróbuj ich w innej formie. Będą palce lizać. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Co dodać do ziemniaków, żeby były dobre? Wcale nie masło

Przygotowując tradycyjne purée ziemniaczane, najczęściej dodaje się do niego masło i mleko lub jogurt. Dzięki temu wychodzi idealne kremowe, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Czasami jednak przychodzi ochota na jakąś odmianę. Następnym razem wymieszaj je z dwoma innymi składnikami, które dodadzą im nieco intensywniejszego smaku. Początkowe zaskoczenie bliskich z pewnością przerodzi się w zachwyt. Czego będziesz potrzebować? 

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków,
  • główka czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz. 
Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane Fot. Ambika/Pexels

Jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu? Niecodzienne purée, które pokochasz

Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie obierz i pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki, przełóż je do garnka, zalej zimną wodą, posól (ok. 1 łyżeczkę), przykryj i wstaw na średni ogień. Gotuj do miękkości, po czym ubij na gładką masę.

  1. Zetnij górę czosnku, by było widać pojedyncze ząbki. Nie obieraj go z łupiny, zamiast tego ułóż na blaszce wyłożonej papierem, delikatnie dopraw, polej odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
  2. Upieczony czosnek wyciśnij do miseczki, zgnieć i po trochu dodawaj do ziemniaków, każdorazowo porządnie mieszając. W ten sposób nie przesadzisz z ilością. Co prawda pieczony czosnek jest znacznie delikatniejszy w smaku, jednak lepiej uważać, bo wszystko zależy od osobistych preferencji.
  3. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeśli całość wyjdzie za sucha, dodaj jeszcze łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj. Podawaj z kotletami lub kurczakiem i w towarzystwie ulubionej surówki. Razem będą smakować wybornie. 

Co najbardziej lubisz z ziemniaków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: