Zupa krem z brokułów to chyba jeden z najszybszych przepisów na obiad, który dosłownie wymiata. Wymiata wyglądem, aromatem i smakiem, który niebywale podkręca jeden składnik, a dokładnie pyszny i kremowy francuski ser. Zupa brokułowa z camembertem to łatwizna jakich mało, a smak sprawi, że na czas jedzenia poczujesz się jak w dobrej restauracji. Jeśli masz pod ręką trochę bulionu, to czas wykonania kremu z brokułów skrócisz do 15 minut, zaś sam smak będziesz wspominać godzinami.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na szybka zupę na zimno z pora i ziemniaków
Szybka zupa. Jak zrobić krem z brokułów? Nie zapomnij o serze
Składniki:
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
- 2 krążki sera camembert (ok. 250 g),
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 średnie ziemniaki,
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
- olej lub masło do smażenia.
Zupa krem z brokułów z camembertem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub dwie łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Ser camembert obierz z wierzchniej warstwy i dodaj sam środek. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub z podprażonymi na patelni pestkami dyni.
Jeśli przeszkadza ci charakterystyczny aromat sera camembert, możesz zamiast niego użyć serków topionych o smaku ziołowym lub śmietankowym. Świetnie sprawdzi się także serek o smaku chrzanowym, który podkręci smak i doda zupie "pazura".