Wyrzuciłam z przepisu jajka i od razu stały się lepsze. Koniec z twardymi kopytkami, te są mięciutkie

Co zrobić, żeby kopytka były puszyste i miękkie? Wystarczy pozbyć się z przepisu jednego podstawowego składnika. Dzięki temu kluseczki wychodzą pyszne jak nie z tej ziemi. Wypróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się na własnym podniebieniu.

Kopytka to jedno z dań kojarzących się z domowym ciepłem i prostotą. Przygotowanie ich bez jajek może wydawać się dziwne, ale warto dać im szansę, bo moim zdaniem wychodzą o niebo lepiej. W tej wersji są doskonałą opcją dla alergików, wegan oraz tych, którzy zwyczajnie chcą spróbować czegoś nowego. Kluczem do uzyskania puszystych i miękkich klusek jest odpowiedni dobór ziemniaków oraz kilka prostych trików. Najlepiej sprawdzą się mączyste kartofle typu C, które po ugotowaniu i odstawieniu zyskają jeszcze więcej skrobi, co przyczyni się do idealnej konsystencji ciasta. Zamiast jajek użyj dodatkowej łyżki mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Czy do kopytek trzeba dodawać jajka? Zamienniki, które sprawdzą się idealnie

Dodatek jajek pomaga związać ciasto i nadaje mu elastyczności. Jednak odpowiedni zamiennik, czyli dodatkowa mąka i skrobia, sprawiają, że będzie miało odpowiednią strukturę i nie będzie się rozpadać podczas gotowania.

Składniki:

  • kg mączystych ziemniaków typu C,
  • 200 g mąki pszennej + łyżka do ciasta + 2-3 łyżki do podsypania stolnicy,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • łyżeczka soli.

Jak zrobić kopytka? Prosty przepis na pyszne kluseczki

Zrobienie kopytek jest bardzo proste i wymaga jedynie kilku podstawowych produktów i kroków. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie ziemniaków i dokładne wymieszanie składników. Zobaczcie, jak łatwo można je wyczarować.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będą miękkie. Następnie odlej wodę i na chwilę postaw je na palniku, aby odparować nadmiar wilgoci.
  2. Utłucz ziemniaki na gładkie purée. Najlepiej użyć do tego praski do ziemniaków lub tłuczka. Pozostaw masę do przestygnięcia, aby miała temperaturę pokojową.
  3. Do przestudzonych ziemniaków dodaj 200 g mąki pszennej, łyżkę mąki oraz skrobię ziemniaczaną. Dodaj również łyżeczkę soli. Następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki lub skrobi, ale pamiętaj, by nie przesadzić. Zbyt duża ilość sprawi, że będą twardsze.
  4. Na stolnicy oprószonej mąką podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj na wałek o grubości około 4 cm, podsypując lekko mąką, by masa nie kleiła się do stolnicy. Wałki pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, tworząc kopytka.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kopytka partiami i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Świetnie smakują z masłem i bułką tartą, ale także z pesto, smażoną cebulą, skwarkami, a nawet z twarogiem.
Więcej o: