Jeśli należysz do osób, które uwielbiają czekoladę (a zakładam, że należysz), to musisz poznać ten przepis na najlepsze czekoladowe ciasto świata. Jest wilgotne, ciężkie i gliniaste, a za sprawą jednego dodatku będzie tak pyszne, że aż zaświecą ci się oczy.
BirdShutterB / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Czekoladę kochamy wszyscy i dla jej miłośników zapewne nie ma nic pyszniejszego niż intensywne w smaku brownie. To chyba jedno z najbardziej znanych ciast na świecie. Jego wykonanie jest zaskakująco proste i trzeba się naprawdę postarać, żeby je skiepścić. Jest jednak pewien sposób, żeby smak brownie wynieść na wyżyny. Chodzi o płynny dodatek. Już odrobina rumu sprawi, że brownie nabierze charakteru i wyjątkowego posmaku. Wystarczy malutki kieliszek przysmaku Jacka Sparrowa, a twoje ciasto będzie lepsze niż z cukierni.
REKLAMA
Zobacz wideo zobacz nasz przepis na ciasteczka brownie
Przepis na brownie z pazurem. Z tym dodatkiem będzie najlepsze
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady,
200 g cukru,
5 dużych jajek,
200 g masła,
ok. 160 g mąki pszennej tortowej,
1 szklanka mleka,
3 pełne łyżki kakao,
1 mały kieliszek czarnego rumu (50 ml).
Brownie - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i wkrusz do niego czekoladę. Dodaj masło oraz mleko i całość podgrzewaj naminimalnym ogniu, co chwile mieszając.
Kiedy masa się rozpuszcza, zajmij się jajkami. Wbij je do miski i wsyp cukier. Mikserem utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kakao oraz mąkę przesianą przez drobne sito. Masę wymieszaj szpatułką.
Do masy z mąki i jajek ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i masłem oraz dolej rum. Krótko wymieszaj,by składniki tylko się połączyły.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej cisto i lekko wyrównaj wierzch szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową i pozostaw ciasto, by ostygło, a polewa stężała.
Brownie jest idealne na każdą okazję i bez okazji. Świetnie sprawdzi się na walentynki, tłusty czwartek, wszelkie rodzinne imprezy i jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jeśli nie masz pod ręką rumu, możesz użyć także likieru migdałowego lub różanego.