• Link został skopiowany

Brownie, czyli droga do czekoladowej rozkoszy. Jeden składnik doda mu pazura

Jeśli należysz do osób, które uwielbiają czekoladę (a zakładam, że należysz), to musisz poznać ten przepis na najlepsze czekoladowe ciasto świata. Jest wilgotne, ciężkie i gliniaste, a za sprawą jednego dodatku będzie tak pyszne, że aż zaświecą ci się oczy.
Brownie
BirdShutterB / iStock

Czekoladę kochamy wszyscy i dla jej miłośników zapewne nie ma nic pyszniejszego niż intensywne w smaku brownie. To chyba jedno z najbardziej znanych ciast na świecie. Jego wykonanie jest zaskakująco proste i trzeba się naprawdę postarać, żeby je skiepścić. Jest jednak pewien sposób, żeby smak brownie wynieść na wyżyny. Chodzi o płynny dodatek. Już odrobina rumu sprawi, że brownie nabierze charakteru i wyjątkowego posmaku. Wystarczy malutki kieliszek przysmaku Jacka Sparrowa, a twoje ciasto będzie lepsze niż z cukierni. 

Zobacz wideo zobacz nasz przepis na ciasteczka brownie

Przepis na brownie z pazurem. Z tym dodatkiem będzie najlepsze

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g cukru,
  • 5 dużych jajek,
  • 200 g masła,
  • ok. 160 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 pełne łyżki kakao,
  • 1 mały kieliszek czarnego rumu (50 ml).

Brownie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i wkrusz do niego czekoladę. Dodaj masło oraz mleko i całość podgrzewaj na minimalnym ogniu, co chwile mieszając.
  2. Kiedy masa się rozpuszcza, zajmij się jajkami. Wbij je do miski i wsyp cukier. Mikserem utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kakao oraz mąkę przesianą przez drobne sito. Masę wymieszaj szpatułką.
  3. Do masy z mąki i jajek ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i masłem oraz dolej rum. Krótko wymieszaj, by składniki tylko się połączyły.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej cisto i lekko wyrównaj wierzch szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową i pozostaw ciasto, by ostygło, a polewa stężała.

Brownie jest idealne na każdą okazję i bez okazji. Świetnie sprawdzi się na walentynki, tłusty czwartek, wszelkie rodzinne imprezy i jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Jeśli nie masz pod ręką rumu, możesz użyć także likieru migdałowego lub różanego.

Więcej o: