Na tłusty czwartek najczęściej przyrządza się pączki lub faworki, ale jeżeli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, wypróbuj kruche rozetki. Są chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku, słodkie i smakują doskonale. Jak je zrobić?
Rozetki skandynawskie podobnie jak pączki i faworki są smażone na głębokim tłuszczu, ale od polskich przysmaków różnią się jednym. Przyrządzane są z ciasta naleśnikowego, dzięki czemu wychodzą idealnie miękkie i chrupiące. Jaka mąka sprawdzi się najlepiej? Dobrym wyborem będzie pszenna typu 450, 500 oraz 550. Ten rodzaj sprawi, że ciasteczka nie będą się rozpadać podczas smażenia.
Pamiętaj, że do przygotowania rozetek potrzebne ci będą foremki. Jeśli nie znajdziesz stacjonarnie, z łatwością zamówisz je przez internet. Co jeszcze się przyda?
Składniki:
Ta smaczna przekąska idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Przepis jest prosty, więc z powodzeniem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.
Jakie słodkości na tłusty czwartek są najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.