Już nie robię pączków na tłusty czwartek. Słodkie rozety są 100 razy lepsze. Nie mają prawa nie wyjść

Tłusty czwartek tuż za rogiem, ale jeśli nie masz pomysłu, jakie słodkości przygotować, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Słodkie ciasteczka z pewnością podbiją podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Na tłusty czwartek najczęściej przyrządza się pączki lub faworki, ale jeżeli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, wypróbuj kruche rozetki. Są chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku, słodkie i smakują doskonale. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Jaka mąka do rozetek? Ten typ sprawdzi się najlepiej 

Rozetki skandynawskie podobnie jak pączki i faworki są smażone na głębokim tłuszczu, ale od polskich przysmaków różnią się jednym. Przyrządzane są z ciasta naleśnikowego, dzięki czemu wychodzą idealnie miękkie i chrupiące. Jaka mąka sprawdzi się najlepiej? Dobrym wyborem będzie pszenna typu 450, 500 oraz 550. Ten rodzaj sprawi, że ciasteczka nie będą się rozpadać podczas smażenia.

Skandynawskie rozetki zrobisz w pięć minut. Lepszego przepisu nie znajdziesz 

Pamiętaj, że do przygotowania rozetek potrzebne ci będą foremki. Jeśli nie znajdziesz stacjonarnie, z łatwością zamówisz je przez internet. Co jeszcze się przyda?

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • dwa jajka,
  • szklanka mleka,
  • łyżka cukru,
  • odrobina soli,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Ta smaczna przekąska idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Przepis jest prosty, więc z powodzeniem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.

Skandynawskie rozetki zrobisz w pięć minut. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Skandynawskie rozetki zrobisz w pięć minut. Lepszego przepisu nie znajdziesz istock/@StariAdder
  1. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj suche składniki, a potem dodaj jajka oraz mleko. Zmiksuj całość na gładką masę. Pamiętaj, że ciasto powinno wyjść bardziej gęste niż na naleśniki, więc jeśli jest rzadkie, dosyp mąki.
  2. Odstaw masę na pół godziny, aby "odpoczęła".
  3. W garnku rozgrzej olej i włóż do niego foremkę. Kiedy się nagrzeje, zanurz ją w cieście i przenieś z powrotem na olej i przytrzymaj chwilę. Po chwili rozetka sama odejdzie od formy. Smaż ją z obu stron na złoto, a kiedy będzie gotowa, wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Jakie słodkości na tłusty czwartek są najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: