Zupa krem z białych warzyw. Przepis mam od znajomego kucharza. Z tą przyprawą jest genialna

Zupa krem z białych warzyw to świetny pomysł na obiad, kiedy tobie i twoim bliskim przejadły się już rosoły i pomidorówki. Przepis dał mi znajomy kucharz, który pracuje w jednej z warszawskich restauracji. Krem z białych warzyw robi naprawdę pyszny, a charakteru potrawie dodaje jedna przyprawa, która raczej kojarzy się z flaczkami.

Zupa krem z białych warzyw to prawdziwa uczta i to w naprawdę łatwy i szybki sposób. W przepisie nie ma niczego skomplikowanego, to w zasadzie warzywa, śmietana i przyprawy. Szczególnie jedna jest ważna - świetnie podkreśla i wybija ukryte smaki. Chodzi o gałkę muszkatołową, która jest najlepszą przyjaciółką białych warzyw, a szczególnie ziemniaków. Jeśli chcesz zjeść coś pysznego i jednocześnie lekkiego i bezmięsnego, polecam z całego serca tę zupę. Idealna na piątkowy obiad i na obiad w każdy inny dzień.

Zobacz wideo Zobacz przepis na serowo-piwną zupę krem

Przepis od kucharza. Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?

Składniki:

  • 1 korzeń selera,
  • 3 niewielkie pietruszki,
  • biała część dużego pora,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ok. 200 ml kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, listki laurowe,
  • masło lub oliwa do smażenia,
  • opcjonalnie ser feta lub serek topiony,
  • grzanki ziołowe do podania.

Zupa krem z białych warzyw - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Seler i pietruszkę w grubsze kawałki, por i cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj garnek lub duży, szeroki rondel i rozgrzej w nim 2 łyżki masła albo oliwę. Powinno być jej tyle, by przykrywała całe dno.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i por. Podsmażaj do zeszklenia, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż miejscami się zarumienią.
  4. Podsmażone warzywa zalej wodą lub lekkim, warzywnym bulionem, 700 ml powinno wystarczyć. Dopraw solą i listkami laurowymi. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Kiedy warzywa już będą miękkie, dodaj zahartowaną śmietanę i opcjonalnie odrobinę sera feta lub serka topionego, jeśli chcesz, by zupa zyskała przyjemny, kremowy smak.
  6. Następnie wyjmij liście laurowe i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem. Zupę dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Więcej o: