Ta zupa to żurek na sterydach. Niegdyś popularna teraz bardzo rzadko gości na polskich stołach

Ta mało popularna zupa może stanowić doskonałą konkurencję dla tradycyjnego żurku. Można przygotować ją zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem boczku czy kiełbasy.

Zalewajka z grzybami to prosta w przygotowaniu i bardzo lubiana zupa gotowana bez użycia bulionu. Całość można przygotować w jednym garnku, a powstałe danie będzie bardzo aromatyczne i sycące.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Tradycyjna zalewajka z grzybami

Tradycyjna zalewajka z grzybami to zupa bardzo prosta, a jednak jej smak niezmiennie zachwyca. W wersji podstawowej jest daniem wegetariańskim, tworzonym zaledwie z kilku składników i do tego dość tanim, w szczególności wtedy, gdy użyte do jej przyrządzenia grzyby pochodzą z naszych własnych zbiorów.

Jak przechowywać suszone grzyby, żeby nie spleśniały?
Jak przechowywać suszone grzyby, żeby nie spleśniały? Pawel Kacperek/iStock

Tradycyjna zalewajka z grzybami może być przyrządzana zarówno z grzybów świeżych (w sezonie – świeżo zebranych, poza sezonem – mrożonych), jak i suszonych. Do przyrządzenia zalewajki z grzybami nadają się wszystkie gatunki grzybów leśnych, a niektórzy twierdzą wręcz, że najlepsza będzie zalewajka z grzybów mieszanych, idealnie więc, gdy znajdą się w niej nie tylko podgrzybki czy prawdziwki, ale także kurki, koźlaki, a nawet maślaki czy gąski.

Przepis na zalewajkę z grzybami: podstawy

Przepis na zalewajkę z grzybami to zaledwie kilka składników, a ich proporcje tak naprawdę zależą od indywidualnych upodobań. Jego podstawą są grzyby, najlepiej leśne, choć można je również zastąpić pieczarkami. Warto jednak wówczas sięgnąć po wywar grzybowy, by nadać zupie charakterystycznego aromatu leśnych grzybów. Drugim niezbędnym składnikiem wskazywanym w przepisie na zalewajkę z grzybami jest żur. W zupie muszą też znaleźć się ziemniaki, by była ona odpowiednio gęsta.

Zalewajka grzybowa
Zalewajka grzybowa Jan_Mach /Shutterstock

Zalewajka z grzybami świeżymi: składniki

Aby powstała zalewajka z grzybami świeżymi, potrzebujemy:

  • 300 g świeżych grzybów leśnych (można zastąpić pieczarkami, grzybami suszonymi lub mrożonymi)
  • żur
  • 8 ziemniaków
  • 6 szklanek wody
  • 1 średnią cebulę
  • ok. 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
Grzyby (zdjęcie ilustracyjne)
Grzyby (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Grzegorz Dąbrowski / Agencja Wyborcza.pl

Zalewajka na grzybach: sposób przyrządzania

Jak zrobić zalewajkę z grzybami?

  • Aby powstała zalewajka na grzybach, najpierw oczyszczamy i płuczemy grzyby, po czym kroimy je na kawałki.
  • Następnie obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę ziemniaki.
  • Cebulę obieramy z łupin i kroimy na pół.
  • Ziemniaki i cebulę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziarna pieprzu.
  • Garnek umieszczamy na palniku o dużej mocy i doprowadzamy zawartość naczynia do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika do minimalnej i gotujemy zupę pod przykryciem, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Wówczas dodajemy grzyby i solimy zupę.
  • Po kolejnym kwadransie, gdy grzyby będą miękkie, wyjmujemy z zupy cebulę i dodajemy żur do smaku.
  • Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy śmietanę i po chwili zdejmujemy garnek z kuchenki.
  • Przed podaniem zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Zalewajka z grzybami suszonymi: warto dodać skwarki

Zalewajka z grzybami suszonymi może być równie dobra, co ta z grzybami świeżymi, warto jednak zrobić ją w wersji ze skwarkami, by nabrała wyjątkowego aromatu.

  • Zamiast świeżych grzybów musimy przygotować dwie garście suszonych grzybów, umieścić je w misce, zalać przegotowaną, lekko przestudzoną wodą, przykryć i odstawić na godzinę.
  • Obok pozostałych składników warto przygotować też 150 g słoniny, 150 g boczku wędzonego, 4 ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego, majeranek oraz olej lub smalec do smażenia.
  • Rozgrzewamy garnek, dajemy do niego smalec lub wlewamy olej. W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po pięciu minutach dorzucamy do rumianych skwarków w garnku i mieszamy drewnianą łyżką, podsmażając bez przykrycia do zrumienienia cebuli.
  • W tym czasie kroimy w kostkę boczek i dodajemy go do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem.
  • Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka wodę, ziemniaki i wyjęte z moczenia grzyby (wodę po moczeniu grzybów odstawiamy do ewentualnego późniejszego rozrzedzenia zupy).
  • Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy zupę do wrzenia i redukujemy moc palnika.
  • Gotujemy około 20 minut. W tym czasie mieszamy żur ze śmietaną, drobno pokrojonymi ząbkami czosnku i łyżką majeranku.
  • Zdejmujemy garnek z palnika, po 10 minutach wlewamy żur ze śmietaną, mieszamy i ponownie umieszczamy garnek na kuchence, ustawiając niską moc palnika. Czekamy, aż zupa ponownie zacznie się gotować, a następnie gotujemy ją jeszcze trzy minut i wyłączamy.
  • Jeśli będzie za gęsta, dolewamy wodę z moczenia grzybów – wówczas trzeba zupę zagotować jeszcze raz.

Przepis na: zalewajka z kiełbasą i grzybami

Przepis na zalewajkę z kiełbasą i grzybami niewiele różni się od poprzednich propozycji. Może wyglądać następująco.

Składniki:

  • 60 g suszonych grzybów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy, np. podwawelskiej lub wileńskiej
  • 2 szklanki żurku
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 łyżki śmietany
  • oliwa z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalewamy przegotowaną, gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę do namoczenia.
  • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, warzywa obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy w paski a kiełbasę w półksiężyce.
  • W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek, następnie dodajemy boczek.
  • Po wytopieniu się tłuszczu dodajemy kiełbasę i całość smażymy pięć minut.
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz grzyby wraz z wodą z namaczania. 
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pięć minut.
  • Dodajemy pietruszkę i marchew, zagotowujemy i gotujemy pięć minut.
  • Następnie dodajemy ziemniaki, również zagotowujemy i gotujemy kolejne 15 minut.
  • Uzupełniamy wodę, zagotowujemy i dodajemy żurek oraz majeranek, gotujemy jeszcze pięć minut.
  • Na koniec zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz też: Gdy sąsiadka ją robi, klatka pachnie nieziemsko smacznie. Każdy chciał spróbować, ja dostałam przepis

Więcej o: