Sprawdzi się w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, szczególnie B1, B2 i B6; żelazo, magnez, fosfor oraz miedź. Nie zawiera również glutenu, więc jest dobrym produktem dla osób z celiakią lub mających nietolerancję. Jak ją jeść? Jeśli szukasz inspiracji, wypróbuj przepis na placki z kaszy jaglanej. Nie pożałujesz.
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie placków, pamiętaj, by opłukać kaszę wrzątkiem lub pod bieżącą wodą. W jakim celu? Otóż znajdują się w niej zanieczyszczenia i kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie substancji odżywczych. Wypłukanie kaszy pozwoli także pozbyć się charakterystycznej goryczki, a więc poprawi smak całego dania.
Przepis na placki z kaszy jaglanej jest banalnie prosty. Czego potrzebujesz do ich przygotowania?
Składniki:
Placki możesz podawać z dodatkiem cukru, dżemu, musu owocowego lub z nutellą. Smakują tak dobrze, że raz spróbujesz, a zapragniesz powtórki.
Jakie placki lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.