Muffinki tak pyszne i mięciutkie, że nawet teściowej zmięknie serce. Przyda się jogurt

Uwaga, wszystkie łasuchy tego świata, mam dla was przepis, za który będziecie chcieli obsypać mnie złotem. To najlepsze muffinki, jakie możecie zjeść i wszystkie cukiernie powinny zazdrościć. Muffinki wychodzą mięciutkie, słodziutkie i delikatne, a to wszystko zasługa jogurtu. Jeśli planujecie na tłusty czwartek znów robić nudne pączki, zastanówcie się dwa razy.

Przepis na muffinki, które dosłownie uzależniają, uwalniają hormony szczęścia, łagodzą obyczaje i smakują jak spełnione marzenie? Mamy taki przepis, a dodatkowo jest bardzo prosty, szybki i pod każdym względem idealny. Kiedy robiłam je pierwszy raz kilka lat temu i zaniosłam do spróbowania teściowej, pierwszy raz powiedziała do mnie "moja kochana". Od tamtej pory robię te babeczki na każdą rodzinną uroczystość i na pewno zrobię je na tłusty czwartek. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na muffinki sernikowo-kakaowe

Muffinki jogurtowe, czyli spełnienie marzeń każdego łasucha

Składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu (możesz użyć jogurtu naturalnego, ja polecam waniliowy lub truskawkowy),
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru do wypieków,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok. 20 g roztopionego masła,
  • opcjonalnie: kawałki czekolady, borówki lub maliny (mogą być mrożone).

Muffinki jogurtowe - sposób wykonania:

  • Najpierw rozgrzej piekarnik. Muffinki jogurtowe robi się bardzo szybko, więc kiedy skończysz wlewać ciasto do papilotek, możesz od razu włożyć je do piekarnika, oszczędzając czas. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  • Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier do wypieków oraz cukier waniliowy i mikserem ubij całość na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i jogurt oraz wsyp proszek do pieczenia. Na tym etapie możesz dodać także odrobinę barwnika spożywczego, jeśli go używasz.
  • Teraz wymieszaj całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj do masy wybrane dodatki (kawałki czekolady, mrożone owoce, bakalie) i wlewaj ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości papilotek, ponieważ podczas pieczenia znacznie wyrośnie. Muffinki jogurtowe piecz przez ok. 20 minut.
Więcej o: