Pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Tak chrupie, że słychać ją u sąsiadów

Szukasz dobrego, sprawdzonego przepisu na sałatkę ziemniaczaną? Bardzo dobrze, bo taki właśnie przepis dziś z chęcią zaprezentujemy. Będzie pyszna, sycąca, idealna na kolację, na imprezę, a wiosną do grilla. Połączenie składników sprawi, że zatańczysz z radości, a sąsiedzi, zwabieni dźwiękami chrupania, natychmiast zapukają do twoich drzwi.

Sałatka ziemniaczana to idealny przepis na każdą okazję. Wyprawiasz imieniny i nie wiesz, co postawić na stole, a jarzynowa się przejadła? Proszę bardzo. Wyprawiasz przyjęcie, na którym przewidujesz liczne toasty i chcesz zaserwować coś treściwego? Wiadomo, sałatka ziemniaczana najlepsza. Podczas wiosennych spotkań przy grillu nie wiesz, z czym zaserwować kiełbaski? No, to już wiesz. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkami, jajkami i pieczarkami na stałe zagości w twoim menu, a cała twoja rodzina i znajomi po prostu ją pokochają.

Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę nicejską ze stekiem z tuńczyka

Sałatka ziemniaczana. Chrupie tak, że sąsiedzi nie mogą spać

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków ugotowanych w całości i ostudzonych (postaw na ziemniaki typu A),
  • pęczek rzodkiewki - ok. 12 główek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 mała cebula, może być dymka,
  • pół pęczka koperku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 5-6 marynowanych pieczarek,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • majonez i musztarda francuska.

Sałatka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, nie musi być drobna. Ogórki, rzodkiewkę i jajka pokrój nieco drobniej, tak jak na sałatkę jarzynową. Pieczarki odcedź z zalewy i także pokrój. Cebulę natomiast drobno posiekaj, tak samo koperek. Wszystkie składniki umieść w misce.
  2. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego. Dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy francuskiej i wymieszaj.
  3. Gotową sałatkę odłóż do lodówki na godzinę, by smaki się "przegryzły". Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ziemniaki wchłoną wszystkie aromaty. 

Dlaczego do sałatek należy wybierać ziemniaki typu kulinarnego A? To tak zwany typ ziemniaków sałatkowych. Charakteryzują się niewielką ilością skrobi, podczas gotowania i krojenia nie rozpadają się, tylko zachowują wybrany kształt. Są idealne do sałatek, zup, a także do zapiekanek oraz faszerowania np. gzikiem.

Więcej o: