Przepis na łososia, którego wszyscy będą ci zazdrościć. To tylko 20 minut w piekarniku

Przepis na łososia z piekarnika na zawsze odmieni twoje piątkowe (i nie tylko) obiady. Ryba wychodzi soczysta, delikatna, wręcz rozpadająca się, a sos maślano-ziołowy to po prostu majstersztyk. Zrobisz raz i rodzina ciągle będzie się domagać tej pysznej ryby, a ty wcale się nad nią nie napracujesz. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Pieczony łosoś to idealny obiad na piątek lub kiedy chcesz popisać się przed bliskimi swoimi niebywałymi umiejętnościami kulinarnymi (bo ten łosoś nie smakuje, jakby był aż tak łatwy, a jednak). Jeśli znudziły ci się już zwykłe filety smażone w panierce, postaw na łososia z piekarnika, ale nie żałuj ziół. Koperek i lubczyk to absolutna podstawa, przydadzą się też czosnek i kilka innych przypraw. Rodzina będzie cię nosić na rękach, a ty się nie napracujesz. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na duszonego łososia w pomidorach

Przepis na łososia z piekarnika. Tak pyszny, że o mamuńciu

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z łososia,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • 2-3 gałązki lubczyku,
  • pół pęczka koperku,
  • kilka plastrów cytryny,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • do podania ulubione dodatki.

Pieczony łosoś w sosie maślano-ziołowym. Sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i oliwą.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i szczyptę tymianku.
  3. Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła oraz po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Łososia piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej filety od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.

Łososia z piekarnika podawaj z utłuczonymi ziemniakami i warzywami na parze lub z lekką surówką, np. z kapusty pekińskiej albo, klasycznie, z surówką z kiszonej kapusty. Świetnie będzie smakował także z ryżem albo kaszą kuskus. Jeśli nie masz pod ręką świeżego lubczyku, zamiast niego użyj suszonego - wystarczy jedna łyżka stołowa. 

Więcej o: