Pieczony łosoś to idealny obiad na piątek lub kiedy chcesz popisać się przed bliskimi swoimi niebywałymi umiejętnościami kulinarnymi (bo ten łosoś nie smakuje, jakby był aż tak łatwy, a jednak). Jeśli znudziły ci się już zwykłe filety smażone w panierce, postaw na łososia z piekarnika, ale nie żałuj ziół. Koperek i lubczyk to absolutna podstawa, przydadzą się też czosnek i kilka innych przypraw. Rodzina będzie cię nosić na rękach, a ty się nie napracujesz.
Zobacz wideo Zobacz przepis na duszonego łososia w pomidorach
Przepis na łososia z piekarnika. Tak pyszny, że o mamuńciu
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z łososia,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz, suszony tymianek,
- 2-3 gałązki lubczyku,
- pół pęczka koperku,
- kilka plastrów cytryny,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- do podania ulubione dodatki.
Pieczony łosoś w sosie maślano-ziołowym. Sposób wykonania:
- Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i oliwą.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i szczyptę tymianku.
- Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła oraz po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Łososia piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej filety od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.
Łososia z piekarnika podawaj z utłuczonymi ziemniakami i warzywami na parze lub z lekką surówką, np. z kapusty pekińskiej albo, klasycznie, z surówką z kiszonej kapusty. Świetnie będzie smakował także z ryżem albo kaszą kuskus. Jeśli nie masz pod ręką świeżego lubczyku, zamiast niego użyj suszonego - wystarczy jedna łyżka stołowa.