Zamiast tłustego czwartku we Francji obchodzony jest tłusty wtorek, który wypada przed samą Środą Popielcową. Francuzi świętują ten dzień goframi, faworkami oraz naleśnikami z pomarańczami. Crepes Suzette są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające. Według jednej z wersji przysmak przyrządzono w XIX wieku dla towarzyszki ówczesnego księcia Walii, a późniejszego króla, czyli Edwarda VII. Miała na imię właśnie Suzette i pochodziła z Francji.
Według drugiej teorii danie dostało taką nazwę na cześć francuskiej aktorki Suzanne Reichenberg, która pracowała pod pseudonimem Suzette. W 1897 roku wystąpiła w teatrze Comédie-Française w roli pokojówki. Serwowała na scenie naleśniki. Jeśli marzy ci się spróbowanie tej potrawy, zapisz sobie listę potrzebnych składników:
W oryginalnym przepisie do masy dodaje się również dwie łyżki likieru pomarańczowego. Jest delikatny i świetnie podkręca smak, ale nie jest obowiązkowy. Możesz go pominąć albo czymś zastąpić, np. świeżym sokiem z pomarańczy albo syropem z agawy. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Jeśli wybierzesz opcję z alkoholem, w tradycyjnej wersji stosuje się flambirowanie, czyli skropienie lub oblanie dania alkoholem, a następnie podpalenie go. Jak to zrobić w przypadku naleśników? Zwiększ ogień, dodaj likier do sosu, a gdy zacznie parować, podpal. Wolisz postawić na bezpieczniejszą opcję? Jeśli zależy ci na dodaniu likieru, możesz go po prostu wlać i podgrzewać sos z naleśnikami.