• Link został skopiowany

My mamy tłusty czwartek, a Francuzi tłusty wtorek. Zamiast pączków jedzą te naleśniki. Sos to poezja

W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jeśli nie masz ochoty na pączki albo faworki, wypróbuj prosty przepis na naleśniki na słodko. Crepes Suzette to ulubiony przysmak Francuzów. Zajadają się nim w tłusty wtorek, który w 2025 roku obchodzą 4 marca.
Crepes Suzette. Przepis na naleśniki na słodko Miftah Ichtiyarini/iStock
Crepes Suzette. Przepis na naleśniki na słodko Miftah Ichtiyarini/iStock

Zamiast tłustego czwartku we Francji obchodzony jest tłusty wtorek, który wypada przed samą Środą Popielcową. Francuzi świętują ten dzień goframi, faworkami oraz naleśnikami z pomarańczami. Crepes Suzette są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające. Według jednej z wersji przysmak przyrządzono w XIX wieku dla towarzyszki ówczesnego księcia Walii, a późniejszego króla, czyli Edwarda VII. Miała na imię właśnie Suzette i pochodziła z Francji.

Zobacz wideo Haps premium - Crepes Suzette

Wyśmienite crepes Suzette. Przepis na naleśniki na słodko

Według drugiej teorii danie dostało taką nazwę na cześć francuskiej aktorki Suzanne Reichenberg, która pracowała pod pseudonimem Suzette. W 1897 roku wystąpiła w teatrze Comédie-Française w roli pokojówki. Serwowała na scenie naleśniki. Jeśli marzy ci się spróbowanie tej potrawy, zapisz sobie listę potrzebnych składników:

  • 4 pomarańcze,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 20 g startej skórki z pomarańczy, ewentualnie cytryny.
Crepes Suzette. Przepis na naleśniki na słodko
Crepes Suzette. Przepis na naleśniki na słodko pixabay.com/la-fontaine

Crepes Suzette bez alkoholu. Smakują jak z francuskiej restauracji

W oryginalnym przepisie do masy dodaje się również dwie łyżki likieru pomarańczowego. Jest delikatny i świetnie podkręca smak, ale nie jest obowiązkowy. Możesz go pominąć albo czymś zastąpić, np. świeżym sokiem z pomarańczy albo syropem z agawy. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko. Dołóż wodę, jajka, sól oraz skórkę z pomarańczy.
  2. Zacznij miksować. Stopniowo dodawaj mąkę.
  3. Gdy ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję, odstaw je na 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Staraj się, żeby były jak najcieńsze.
  5. Wyciśnij sok z pomarańczy.
  6. Na drugą patelnię wsyp cukier i skarmelizuj go. Dodaj masło oraz zrobiony chwilę wcześniej sok.
  7. Usmażone naleśniki złóż w trójkąty, a następnie zanurz w pomarańczowym karmelu i przełóż na talerz. Możesz je udekorować wybranym dodatkiem, np. bitą śmietaną albo kawałkami owoców.

Jeśli wybierzesz opcję z alkoholem, w tradycyjnej wersji stosuje się flambirowanie, czyli skropienie lub oblanie dania alkoholem, a następnie podpalenie go. Jak to zrobić w przypadku naleśników? Zwiększ ogień, dodaj likier do sosu, a gdy zacznie parować, podpal. Wolisz postawić na bezpieczniejszą opcję? Jeśli zależy ci na dodaniu likieru, możesz go po prostu wlać i podgrzewać sos z naleśnikami.

Więcej o: