Polskie pankejki lepsze od amerykańskich. To za sprawą mleka, ale nie tego zwykłego

Przepis na pancakes po polsku może nieco zaskakiwać i to z kilku powodów. Po pierwsze są dużo delikatniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych. Po drugie zawierają składnik, o którym sporo osób już zapomniało i w końcu po trzecie - można je zrobić i na słodko, i na słono. Co je czyni tak wyjątkowymi? Powód drugi, a chodzi o mleko. Nie, nie to z kartonu.

Jeśli szukasz niebanalnego i zarazem banalnego w wykonaniu smakołyku, mamy dla ciebie przepis nie w kij dmuchał. Te placuszki, a w zasadzie pankejki po polsku to spełnienie marzeń każdego smakosza, bez względu na to, czy lubuje się w słodkościach, czy może w wytrawnych smakach. Pankejki po polsku z wyglądu bardzo przypominają klasyczne, amerykańskie, ale zamiast delikatnej maślanki, do ciasta dodamy nieco bardziej wyraziste zsiadłe mleko. Pięknie rosną na patelni, apetycznie się rumienią i smakują po prostu bombowo. Nie czekaj, tylko nagrzewaj patelnię - ich zrobienie to minuta osiem. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na naleśniki budyniowe

Pankejki po polsku - zamiast maślanki użyj zsiadłego mleka

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g zsiadłego mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 2 łyżki cukru (jeśli robisz je na słodko),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Pankejki na zasiadłym mleku - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Najlepiej, gdyby był w temperaturze pokojowej, podobnie jak reszta składników. Następnie wbij jajka i całość połącz trzepaczką lub zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jeśli go używasz (albo sól, jeśli robisz pankejki na słono), proszek do pieczenia, sodę oraz łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj mikserem pracującym na małych obrotach. Nie miksuj jednak zbyt długo, wtedy pankejki nie wyjdą puszyste.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju albo masła klarowanego i głębszą łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż pankejki na średnim ogniu przez ok. 2 minut z każdej strony, aż będą miały apetyczny, złoty kolor.

Gotowe placuszki możesz położyć na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je, jak tylko chcesz. Będą świetne z cukrem pudrem, miodem lub ulubioną konfiturą. Jeśli jednak wolisz jeść je na słono, polecam podawać z masłem czosnkowym albo jako dodatek do sosów, świetnie pasują do sosu grzybowego lub mięsnego. 

Więcej o: