Jeśli szukasz niebanalnego i zarazem banalnego w wykonaniu smakołyku, mamy dla ciebie przepis nie w kij dmuchał. Te placuszki, a w zasadzie pankejki po polsku to spełnienie marzeń każdego smakosza, bez względu na to, czy lubuje się w słodkościach, czy może w wytrawnych smakach. Pankejki po polsku z wyglądu bardzo przypominają klasyczne, amerykańskie, ale zamiast delikatnej maślanki, do ciasta dodamy nieco bardziej wyraziste zsiadłe mleko. Pięknie rosną na patelni, apetycznie się rumienią i smakują po prostu bombowo. Nie czekaj, tylko nagrzewaj patelnię - ich zrobienie to minuta osiem.
Zobacz wideo Zobacz przepis na naleśniki budyniowe
Pankejki po polsku - zamiast maślanki użyj zsiadłego mleka
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 g zsiadłego mleka,
- 2 średnie jajka,
- 2 łyżki cukru (jeśli robisz je na słodko),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Pankejki na zasiadłym mleku - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wlej do niej kefir. Najlepiej, gdyby był w temperaturze pokojowej, podobnie jak reszta składników. Następnie wbij jajka i całość połącz trzepaczką lub zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jeśli go używasz (albo sól, jeśli robisz pankejki na słono), proszek do pieczenia, sodę oraz łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj mikserem pracującym na małych obrotach. Nie miksuj jednak zbyt długo, wtedy pankejki nie wyjdą puszyste.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju albo masła klarowanego i głębszą łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż pankejki na średnim ogniu przez ok. 2 minut z każdej strony, aż będą miały apetyczny, złoty kolor.
Gotowe placuszki możesz położyć na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je, jak tylko chcesz. Będą świetne z cukrem pudrem, miodem lub ulubioną konfiturą. Jeśli jednak wolisz jeść je na słono, polecam podawać z masłem czosnkowym albo jako dodatek do sosów, świetnie pasują do sosu grzybowego lub mięsnego.