• Link został skopiowany

Lukier do pączków Ani Starmach. Nie leci po palcach i szybko zastyga, lepszego nie znam

Wielkimi krokami zbliża się święto, na które wszystkie łasuchy tego świata czekają cały rok. Tłusty czwartek to dzień absolutnie magiczny, tego dnia nic nie idzie w boczki, jedynie prosto do serca, a kto się nie skusi na mięciutkiego, puszystego pączka oblanego lukrem? Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na lukier do pączków i to od nie byle kogo. Gęsty, pyszny i słodziutki, cukiernie chyba nie znają tego przepisu.
Jak zrobić lukier, aby był słodki, bez grudek i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Ohoho

Jeśli zapytamy was o wasze ulubione pączki, zdania będą z pewnością podzielone. Jedni lubią pączki z powidłami, inni z różą, jeszcze inni z marmoladą albo czekoladą, ale pewnie większość powie, że najlepsze są te domowe. Oczywiście mamy sporo przepisów na domowe pączki, ale koniec wieńczy dzieło i takie pączki bez lukru będą jak żołnierz bez karabinu, jak murarz bez kielni i jak Pawlak bez Kargula. Na szczęście mamy przepis na pyszny lukier do pączków, któremu wiele nie potrzeba. Ania Starmach daje nam wybór, ale najlepsze będzie połączenie cukru pudru i soku z cytryny. Przepis pochodzi z jej oficjalnej strony

Zobacz wideo Zobacz przepis młodych gospodyń na oponki

Lukier do pączków, oponek i wszelkiego słodkiego. Ania Starmach wie, jak go zrobić

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • pełna łyżka soku z cytryny (możesz dać 1,5 w razie potrzeby).

Klasyczny lukier do pączków - sposób wykonania:

  1. Cukier puder przesiej do miski. Ważne, żeby nie był zbrylony, jeśli jednak pojawiły się grudki, rozbij je widelcem, malutką praską albo tłuczkiem. Możesz także rozkruszyć suchymi dłońmi.
  2. Następnie dodaj łyżkę soku z cytryny. Kiedy będziesz wyciskać sok, uważaj, żeby nie wpadły pestki lub kawałki miąższu, najlepiej przeciskać sok przez gazę.
  3. Całość dokładnie ucieraj, aż powstanie gładka i jednolita masa. Jeśli uważasz, że jest zbyt gęsta, dodaj więcej soku z cytryny.
  4. Gotowym lukrem polewaj pączki lub inne słodkie wypieki, najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Lukier zastyga dość szybko, dlatego ciepło utrzymuje jego "plastyczność". 

Wskazówka: Żeby nieco poszaleć z lukrem do pączków i innych słodkich wypieków, podczas przygotowania możesz dodać odrobinę soku porzeczkowego, malinowego lub kropelkę barwnika spożywczego. Wówczas kolor twojego lukru będzie fikuśny i każdy pewnością skusi się na taką kolorową słodkość.

Więcej o: