Kto z nas nie kocha pysznych, mięciutkich w środku i lekko chrupiących na zewnątrz gofrów? To chyba jedna z najlepszych przyjemności tego świata i chociaż kojarzą nam się z przysmakiem z nadmorskich budek, mamy sposób, by zrobić je jeszcze lepiej w domu. Przepis jest prosty, ale jeden dodatek sprawi, że twoje gofry będą jak klejnot w koronie domowych słodkości. Na pewno masz to na blacie albo na stole.
gowithstock /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chcemy sobie (lub komuś bliskiemu) poprawić humor, chyba najlepszym sposobem (oczywiście poza gotówką) będą gofry. Gofry uwielbiamy chyba wszyscy bez wyjątku, kojarzą nam się z beztroskim czasem wakacji, kiedy na każdym kroku pojawiają się budki ze słodkimi waflami albo z pocieszającą przekąską po dniu, który zbytnio się dłużył. Nasz przepis na gofry wyróżnia jeden składnik, a mianowicie pyszny owoc. Gofry bananowe są mięciutkie, niemal maślane w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Przepis jest tak prosty, że z pamięci podyktujesz go sąsiadce.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na naleśniki budyniowe
Najlepsze gofry tego świata. Przydadzą się banany
Składniki:
2 mocno dojrzałe banany,
pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej,
3/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki wody gazowanej,
2 średnie jajka,
40 ml roztopionego masła,
łyżka cukru waniliowego,
ok. 5-6 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie są banany),
pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta cynamonu.
Gofry bananowe - sposób wykonania:
Zacznij od bananów. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Dużo łatwiej to zrobisz, gdy użyjesz naprawdę mocno dojrzałych bananów.
Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do miski z bananami. Dodaj także mąkę i resztę składników. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Do ciasta na gofry dodaj pianę z białek i szpatułką delikatnie wymieszaj całość. Następnie na chwilę odstaw ciasto, by odpoczęło.
Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją masłem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż przez ok. 3-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Gofry powinny być złote i chrupiące.