• Link został skopiowany

Oszalałam na punkcie tych gofrów. Te z budki w Sopocie niech im buty (albo talerz) czyszczą

Kto z nas nie kocha pysznych, mięciutkich w środku i lekko chrupiących na zewnątrz gofrów? To chyba jedna z najlepszych przyjemności tego świata i chociaż kojarzą nam się z przysmakiem z nadmorskich budek, mamy sposób, by zrobić je jeszcze lepiej w domu. Przepis jest prosty, ale jeden dodatek sprawi, że twoje gofry będą jak klejnot w koronie domowych słodkości. Na pewno masz to na blacie albo na stole.
Gofry bananowe
gowithstock /Shutterstock

Jeśli chcemy sobie (lub komuś bliskiemu) poprawić humor, chyba najlepszym sposobem (oczywiście poza gotówką) będą gofry. Gofry uwielbiamy chyba wszyscy bez wyjątku, kojarzą nam się z beztroskim czasem wakacji, kiedy na każdym kroku pojawiają się budki ze słodkimi waflami albo z pocieszającą przekąską po dniu, który zbytnio się dłużył. Nasz przepis na gofry wyróżnia jeden składnik, a mianowicie pyszny owoc. Gofry bananowe są mięciutkie, niemal maślane w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Przepis jest tak prosty, że z pamięci podyktujesz go sąsiadce. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na naleśniki budyniowe

Najlepsze gofry tego świata. Przydadzą się banany

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany,
  • pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 średnie jajka,
  • 40 ml roztopionego masła,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 5-6 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie są banany),
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu. 

Gofry bananowe - sposób wykonania:

  1. Zacznij od bananów. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Dużo łatwiej to zrobisz, gdy użyjesz naprawdę mocno dojrzałych bananów.
  2. Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do miski z bananami. Dodaj także mąkę i resztę składników. Zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Do ciasta na gofry dodaj pianę z białek i szpatułką delikatnie wymieszaj całość. Następnie na chwilę odstaw ciasto, by odpoczęło.
  4. Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją masłem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż przez ok. 3-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Gofry powinny być złote i chrupiące.
Więcej o: