Lubisz pierogi ruskie, ale nie masz siły, czasu ani cierpliwości do zagniatania ciasta i babrania się z falbankami? Zamiast czasochłonnych i pracochłonnych pierogów zrób po prostu kotlety ruskie. Nie dość, że szybsze, to jeszcze smaczniejsze od zwykłych mielonych i nudnych odsmażonych ziemniaków. Nie zapomnij jednak o przyprawach, jedna jest szczególnie istotna.
Vipavlenkoff /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety ziemniaczane można zrobić na wiele różnych sposobów, ale chyba żaden nie jest tak pyszny i niezastąpiony, jak kotlety ruskie. Przepis na kotlety ruskie przypomina nieco pierogi o tej samej nazwie, bowiem zasadniczo jest to usmażony w lekkiej panierce farsz do tych popularnych pierogów. Smakuje obłędnie, przepis jest prosty i szybki, a ważne są oczywiście mączyste ziemniaki, półtłusty twaróg, czosnek, cebula i przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć gałki muszkatołowej. Ona jak żadna inna przyprawa kocha się z ziemniakami i dodaje im fantastycznego charakteru. W tym przepisie twaróg też na tym zyskuje.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz stary przepis na kotlety ziemniaczane
Tanie jak barszcz i lepsze od mielonych. Jak zrobić kotlety ruskie?
Składniki:
ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
ok. 700 g półtłustego twarogu,
2 średnie jajka,
2 cebule,
2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
bułka tarta,
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
tłuszcz do smażenia.
Kotlety ruskie - sposób wykonania:
Na początku ugotuj ziemniaki. W sklepie szukaj tych z oznaczeniem "C" - to ziemniaki mączyste o największej zawartości skrobi. Takie sprawdzą się najlepiej.
Kiedy ziemniaki się ugotują, ostudź je i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce o drobniejszych oczkach. Zmiel także twaróg i przełóż do miski.
Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na odrobinie oleju lub smalcu, jeśli wolisz. Dodaj do reszty składników.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Wbij jajka i całość wyrób na jednolitą, ale dość zwartą masę.
Z masy odrywaj kawałki i formuj je w owalne kotlety. Każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej i uklep, by nie odpadała podczas smażenia.
Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość tłuszczu i smaż kotleciki na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Kotlety ruskie powinny przybrać apetyczną, złotą barwę.