Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe to przysmak, którym zachwycisz swoich domowników. Przygotowanie jest co prawda trochę czasochłonne, ale efekt? Koniecznie trzeba się o tym przekonać samemu!
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto drożdżowe - najlepszy wypiek babci
Ciasto drożdżowe to deser, który wielu osobom kojarzy się z okresem dzieciństwa. Kawałek puszystego ciasta drożdżowego i do tego szklanka ciepłego mleka - to tym przysmakiem częstowały nas babcie. I
Jak zrobić idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, które rozpływa się w ustach? Będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 4 jajka
- 50 g drożdży świeżych
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła
- 125 g cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - przepis krok po kroku
Jak przygotować puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe? Przepis krok po kroku poniżej:
- Do małej miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki i ciepłe mleko
- Rozczyn drożdżowy dokładnie mieszamy, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany
- Miskę z drożdżami przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże wyrosły
- Mąkę przesiewamy do dużej miski
- Oddzielamy żółtka od białek
- Żółtka ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
- Do miski z mąką dodajemy rozczyn drożdżowy i żółtka utarte z cukrem - mieszamy składniki
- Dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie ciasta
- Stopniowo dodajemy ubite białka (rada: białka spulchniają i uelastyczniają ciasto, jeżeli jednak jest ono zbyt rzadkie, nie dodajemy wszystkich)
- Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki
- Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy rodzynki (opcjonalnie)
- Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej ciasto do wysokości ok. 3/4 formy
- Nakrywamy ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Pieczemy przez ok. 45-50 minut
Puszyste ciasto - wskazówki i rady
Przygotowanie ciasta drożdżowego może się wydawać prostym zadaniem, jednak w rzeczywistości, aby wyszło nam idealnie puszyste ciasto, warto znać kilka sprawdzonych trików i wskazówek, którymi w kuchni kierowały się nasze babcie. Poniżej najważniejsze zasady przygotowania ciasta drożdżowego:
- składniki używane do przygotowania wypieku powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne, aby wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej przed przystąpieniem do pracy
- mleko do przygotowania rozczynu nie powinno być gorące, ponieważ drożdże mogą wtedy nie wyrosnąć
- ciasto drożdżowe powinno być jak najbardziej napowietrzone, dlatego należy je długo wyrabiać
- najlepsze dla ciasta drożdżowego jest wyrabianie ręczne
- ciasto należy zagniatać co najmniej 20-25 minut - wówczas mamy pewność, że jego struktura będzie odpowiednia
- stopień wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzać za pomocą patyczka, jeżeli jest suchy, to znaczy, że wypiek jest gotowy.
Zobacz też: Jak zrobić lukier, żeby nie spływał? Lista składników jest krótka, a sekret tkwi w umiejętnym ich łączeniu