• Link został skopiowany

Puszyste jak bichon frise ciasto drożdżowe. Zakochasz się od pierwszego kęsa!

Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe to deser, który idealnie pasuje do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Jest miękkie i delikatne, rozpływa się w ustach i gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Dowiedz się, jak zrobić ten pyszny smakołyk.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock / TAMER YILMAZ

Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe to przysmak, którym zachwycisz swoich domowników. Przygotowanie jest co prawda trochę czasochłonne, ale efekt? Koniecznie trzeba się o tym przekonać samemu! 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto drożdżowe - najlepszy wypiek babci 

Ciasto drożdżowe to deser, który wielu osobom kojarzy się z okresem dzieciństwa. Kawałek puszystego ciasta drożdżowego i do tego szklanka ciepłego mleka - to tym przysmakiem częstowały nas babcie. I

Jak zrobić idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, które rozpływa się w ustach? Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 125 g cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek (opcjonalnie)

Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - przepis krok po kroku 

Jak przygotować puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe? Przepis krok po kroku poniżej:

  • Do małej miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki i ciepłe mleko
  • Rozczyn drożdżowy dokładnie mieszamy, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany
  • Miskę z drożdżami przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże wyrosły
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski
  • Oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
  • Do miski z mąką dodajemy rozczyn drożdżowy i żółtka utarte z cukrem - mieszamy składniki
  • Dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie ciasta
  • Stopniowo dodajemy ubite białka (rada: białka spulchniają i uelastyczniają ciasto, jeżeli jednak jest ono zbyt rzadkie, nie dodajemy wszystkich)
  • Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki
  • Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy rodzynki (opcjonalnie)
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej ciasto do wysokości ok. 3/4 formy
  • Nakrywamy ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Pieczemy przez ok. 45-50 minut 

Puszyste ciasto - wskazówki i rady  

Przygotowanie ciasta drożdżowego może się wydawać prostym zadaniem, jednak w rzeczywistości, aby wyszło nam idealnie puszyste ciasto, warto znać kilka sprawdzonych trików i wskazówek, którymi w kuchni kierowały się nasze babcie. Poniżej najważniejsze zasady przygotowania ciasta drożdżowego:

  • składniki używane do przygotowania wypieku powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne, aby wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej przed przystąpieniem do pracy
  • mleko do przygotowania rozczynu nie powinno być gorące, ponieważ drożdże mogą wtedy nie wyrosnąć
  • ciasto drożdżowe powinno być jak najbardziej napowietrzone, dlatego należy je długo wyrabiać
  • najlepsze dla ciasta drożdżowego jest wyrabianie ręczne
  • ciasto należy zagniatać co najmniej 20-25 minut - wówczas mamy pewność, że jego struktura będzie odpowiednia
  • stopień wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzać za pomocą patyczka, jeżeli jest suchy, to znaczy, że wypiek jest gotowy.

Zobacz też: Jak zrobić lukier, żeby nie spływał? Lista składników jest krótka, a sekret tkwi w umiejętnym ich łączeniu

Więcej o: