Zupa solferino to pomidorowa na sterydach w iście włoskim stylu. Jest naprawdę pyszna, pełna smaku, ale zarazem lekka i aż prosząca się, by jeść ją i jeść, i jeść. W przeciwieństwie do naszej zwyczajnej pomidorówki, solferino ma i ziemniaki, i groszek, i cebulkę i oczywiście pyszny, delikatny ser, który chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską, czyli oczywiście mozzarellę. Przepis na zupę solferino jest naprawdę bardzo łatwy, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu, to jest także szybki. Jeśli lubisz zupę pomidorową, ale masz lekki przesyt jej klasycznej wersji, postaw na włoską wersję.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na chipsy z pomidorów
Zupa pomidorowa po włosku. Tak dobra, że zapomnisz o rosole z koncentratem
Składniki:
- 1 litr bulionu lub rosołu,
- 1 litr passaty pomidorowej,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 2-3 średnie ziemniaki,
- 1 niewielki por,
- 1 cebula,
- ser mozzarella (ok. 150 g),
- śmietana 18 proc.,
- sól, pieprz, cukier, oregano i bazylia do smaku,
- oliwa lub masło do smażenia.
Zupa solferino - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Najlepiej wybierać do zupy ziemniaki typu A, wówczas się nie rozgotują i zachowają kształt. Następnie wrzuć je do bulionu. Gotuj, aż będą miękkie.
- Cebulę i por posiekaj i zeszklij na odrobinie masła lub oliwy, powinny być zaledwie złote. Następnie dodaj do zupy i zamieszaj.
- Groszek odsącz z zalewy i połowę zmiksuj na papkę, następnie dodaj papkę oraz groszek do garnka z zupą, to nada jej przyjemniej i gęstej konsystencji.
- Gotującą się zupę zalej passatą pomidorową i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami.
- Gorącą zupę wlej na talerze i posyp obficie startą lub poszarpaną mozzarellą. Zupa solferino najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami.