• Link został skopiowany

Nic nie musisz wałkować i ciąć. Ten chrust zrobisz szybciej niż faworki

W faworkach najbardziej irytuje cię wyrabianie, wałkowanie i wycinanie ciasta? Jeśli tak, to chyba właśnie udało ci się trafić na przepis idealny. Taki z serii mieć ciastko i zjeść ciastko. Możesz bowiem nadal przygotować pyszny chrust na tłusty czwartek i jednocześnie pominąć wszystkie powyższe czynności. Jak to zrobić?
Chrust lany
Mariusz S. Jurgielewicz / Shutterstock

Wystarczy, że zamiast przygotowywać klasyczne faworki, wypróbujesz przepis na chrust lany. By go zrobić, potrzebujesz tylko pięciu składników do ciasta, mniej więcej pół godziny wolnego czasu (choć gdy nabierzesz wprawy, na pewno będziesz przygotowywać go znacznie szybciej) oraz rękawa cukierniczego (ale równie dobrze możesz użyć zwykłego woreczka albo lejka z wąskim otworem). Przygotuj też olej, w którym będziesz smażyć lany chrust, oraz trochę cukru pudru, którym później go udekorujesz. To co, zabieramy się do pracy?

Zobacz wideo Wolisz jednak faworki? Łap nasz przepis na te w wersji drożdżowej

Przepis na chrust lany. Szybszy i prostszy niż faworki

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 180 ml mleka,
  • dwa żółtka,
  • dwa białka,
  • 20 ml octu,
  • łyżeczka cukru,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Chrust lany
Chrust lany Brent Hofacker / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Białka i żółtka oddziel od siebie. Z białek z dodatkiem cukru ubij sztywną, lśniącą pianę. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj żółtka, mleko i na końcu wlej ocet. Dokładnie zmiksuj składniki, tak by nie zostały w cieście żadne grudki. Wtedy dodaj ubite białka i delikatnie, najlepiej silikonową szpatułką, połącz je z pozostałymi składnikami. Dzięki dodaniu takiej piany chrust zyskuje na puszystości. 

Ciasto przelej do rękawa cukierniczego lub innego przedmiotu, którego będziesz używać (jeśli korzystasz z woreczka, wystarczy, że zrobisz w nim małe nacięcie, przez które będziesz wyciskać masę na lany chrust, powinno mieć średnicę ok. 5-7 mm). Wyciskaj je na rozgrzany w szerokim garnku olej (temperatura taka sama, jak do smażenia pączków i faworków, czyli ok. 175 stopni Celsjusza), tworząc fantazyjne kształty - to mogą być np. spiralki, ale też bliżej nieokreślone formy lub po prostu zwykłe paseczki. Smaż lany chrust z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłów łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy trochę przestygnie, posyp go cukrem pudrem.

Jak zrobić puszysty lany chrust? Patent Ewy Wachowicz

Swój sposób na uzyskanie puszystego chrustu lanego ma też Ewa Wachowicz. Słynna kucharka karnawałowy przysmak robi ze szklanki mąki, dwóch jajek, połowy szklanki mleka lub piwa, kieliszka spirytusu oraz łyżki cukru waniliowego. Gwiazda dodaje do ciasta również 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1/3 proszku do pieczenia. Dzięki temu jej chrust lany pięknie wyrasta. Słodkości Ewa Wachowicz smaży natomiast na smalcu lub maśle klarowanym.

Więcej o: