• Link został skopiowany

Najlepszy do kopytek i polędwiczek. Sos pieczarkowy będzie kremowy, ale zadbaj o śmietanę

Ach, czy istnieje coś pyszniejszego niż delikatny, aromatyczny i kremowy sos pieczarkowy? Mamy dziś przepis, który z pewnością cię zachwyci, a jest tak łatwy, że nie ma prawa nie wyjść, nawet kulinarnym nowicjuszom. Oczywiście przyprawy są ważne, ale najważniejsza jest śmietana. Kwaśna jest okej, ale nie w tym wypadku.
Kurczak w sosie pieczarkowym. Zdj. ilustracyjne
Cla170634 / shutterstock.com

Jak zrobić sos pieczarkowy? Najlepiej jak najprościej. To przepis, który nigdy nie zawodzi i zawsze się sprawdza, a najlepiej smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi lub sztuką mięsa albo polędwiczkami. Ale nie rozdrabniajmy się, oto przepis na sos pieczarkowy, który każdego onieśmieli i zadowoli, napełni brzuchy i namaluje uśmiech na twarzach. Jaki jest sekret? Oczywiście chodzi o śmietanę, a jeden wybór jest najlepszy. Użyj śmietanki trzydziestki, a będzie pyszny i kremowy jak marzenie albo i lepszy.

Sos pieczarkowy do kopytek i do uśmiechu. Przepis, który nie może się nie udać

Składniki:

  • około 500 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji. 

Sos pieczarkowy - sposób wykonania:

  1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki albo w kostkę. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy będzie już się lekko pienić, dodaj posiekana cebule i na umiarkowanym ogniu podsmażaj do zeszklenia. 
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj, uważaj jednak, żeby czosnek nie stał się brązowy, wówczas może być gorzki. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
  4. Uduszone pieczarki lekko posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę, by nabrały smaku od przypraw.
  5. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami

Gotowy sos podawaj tak, jak tylko lubisz. Oczywiście pyszny będzie z domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi, ale będzie smakował także ze szpeclami i makaronem. Moim zdaniem najlepszy będzie makaron tagliatelle albo świderki bądź penne, ale to już twój wybór. Nie zapomnij o natce pietruszki do dekoracji. 

Więcej o: