Jak zrobić sos pieczarkowy? Najlepiej jak najprościej. To przepis, który nigdy nie zawodzi i zawsze się sprawdza, a najlepiej smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi lub sztuką mięsa albo polędwiczkami. Ale nie rozdrabniajmy się, oto przepis na sos pieczarkowy, który każdego onieśmieli i zadowoli, napełni brzuchy i namaluje uśmiech na twarzach. Jaki jest sekret? Oczywiście chodzi o śmietanę, a jeden wybór jest najlepszy. Użyj śmietanki trzydziestki, a będzie pyszny i kremowy jak marzenie albo i lepszy.
Sos pieczarkowy do kopytek i do uśmiechu. Przepis, który nie może się nie udać
Składniki:
- około 500 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- masło,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji.
Sos pieczarkowy - sposób wykonania:
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki albo w kostkę. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy będzie już się lekko pienić, dodaj posiekana cebule i na umiarkowanym ogniu podsmażaj do zeszklenia.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj, uważaj jednak, żeby czosnek nie stał się brązowy, wówczas może być gorzki. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
- Uduszone pieczarki lekko posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę, by nabrały smaku od przypraw.
- Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami
Gotowy sos podawaj tak, jak tylko lubisz. Oczywiście pyszny będzie z domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi, ale będzie smakował także ze szpeclami i makaronem. Moim zdaniem najlepszy będzie makaron tagliatelle albo świderki bądź penne, ale to już twój wybór. Nie zapomnij o natce pietruszki do dekoracji.