-
Haps
-
Jak przygotować
- W Czechach robią podrasowaną grzybową. Kwaśny składnik to podstawa, przyda się też jajko
W Czechach robią podrasowaną grzybową. Kwaśny składnik to podstawa, przyda się też jajko
Zupa grzybowa to jedna z tych zup, których nigdy nie mamy dość i chociaż nasza polska zupa grzybowa jest naprawdę pyszna, warto wyruszyć w kulinarną podróż do naszych sąsiadów i poznać smak grzybowej po czesku. Kulajda, bo tak nazywa się ta potrawa, jest naprawdę wyborna, a jej smak podkręca jajko i kwaśny składnik. Spróbuj, a bez dokładki się nie obejdzie.
Kuchnia czeska nie należy wprawdzie do najlżejszych, ale trzeba przyznać, że jest naprawdę smaczna i treściwa. Doskonale znamy knedliczki, smażony ser i wypasione placki ziemniaczane. Czas zatem poznać jeszcze jeden przepis kuchni czeskiej, a chodzi o zupę grzybową, czyli kulajdę. W skład zupy wchodzą pieczarki i suszone (a w sezonie świeże) grzyby, ziemniaki, kwaśna śmietana i jajko w koszulce. Przyda się także ocet - nie będzie w smaku nieprzyjemny, a jedynie podrasuje zupę w świetny, lecz subtelny sposób. Jak tylko spróbujesz, zapomnisz o innych zupach.
Czeska zupa grzybowa. Jak zrobić pyszną kulajdę
Składniki:
- 1 większa szklanka suszonych grzybów,
- 400 g pieczarek lub boczniaków,
- ok. 500 g ziemniaków (waga po obraniu),
- 1,5 l lekkiego rosołu lub bulionu,
- masło,
- sól, pieprz, ocet, szczypta cukru,
- liście laurowe, ziele angielskie,
- kwaśna śmietana,
- 2-3 łyżki mąki,
- jajka (ile porcji, tyle jajek),
- posiekany koperek to dekoracji.
Czeska zupa grzybowa - sposób wykonania:
- Suszone grzyby najpierw namocz, najlepiej całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, skrusz je w dłoniach, wsyp do miski i zalej ciepłą wodą, by zmiękły.
- W garnku roztop masło i dodaj miękkie grzyby oraz pokrojone pieczarki lub boczniaki. Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj ziemniaki i zalej całość bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Do rondelka wlej kilka chochelek wywaru, dodaj ok. 150 g śmietany, płaską łyżkę cukru i 30 ml octu. Całość dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.
- Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść solidną łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Za pomocą łopatki energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
- Przygotuj jajka w koszulce. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką octu. Woda powinna wrzeć, ale nie może się mocno pienić. Następnie za pomocą łyżki zrób wir w środku garnka i ostrożnie wbij do niego jajko. Zmniejsz płomień i już nie mieszaj. Gotuj jajko, aż białko w całości się zetnie. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i połóż na talerz z zupą. Całość lekko oprósz pieprzem i dodaj posiekany koperek.