Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się pysznymi, delikatnymi kluskami kładzionymi? To bezsprzecznie jedna z najlepszych potraw naszego dzieciństwa i nie wolno dać popaść jej w zapomnienie. To idealny pomysł na tani, a jednocześnie łatwy i sycący obiad, a podawać możesz je na wiele sposobów. Możesz podawać je okraszone cebulką i skwarkami, z kwaśną śmietaną, jako dodatek do gulaszu i sposób, a możesz także na słodko z sosem owocowym. Jednak zanim nałożysz je na talerze, zadbaj o odpowiednią mąkę. W przypadki klusków kładzionych najlepiej sprawdzi się typ 450.
Zobacz wideo Zobacz nasz wersje kluseczków leniwych
Kluski kładzione, czyli kultowe kluseczki z miseczki. Jak je zrobić?
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej typu 450,
- 2 jajka,
- ok. pół szklanki mleka albo wody,
- sól do smaku,
- łyżka masła.
Kluski kładzione - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wlej do niej mleko lub wodę (mleko sprawdzi się lepiej, jeśli kluski planujesz podać na słodko). Białka oddziel od żółtek. Żółtko wymieszaj razem z wodą lub mlekiem.
- Do miski dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Białka ubij na sztywną pianę. Następnie ostrożnie dodaj ją do masy na kluski i wymieszaj, najlepiej łopatką. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić struktury białek.
- W garnku zagotuj wodę z solą i masłem. Kiedy woda zawrze, zamocz w niej łyżkę i nabierz porcję ciasta. Następnie szybko włóż ją do wody i tak właśnie "kładź" kluski.
- Kiedy wrzucisz już wszystkie kluski do garnka, zamieszaj dno, ponieważ luźne ciasto lubi przywierać. Gotuj je przez ok. 2 minuty, w zależności od wielkości.
Widzisz, jakie to proste? Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w portfelu hula wiatr i rozpacz, nie główkuj, tylko zrób ten tani obiad i przy okazji odśwież przepis na przysmak z dziecięcych lat. Podawaj je jak tylko chcesz, najlepiej moim zdaniem smakują okraszone cebulką i skwarkami.