• Link został skopiowany

Kluseczki z miseczki, czyli wyżerka za grosze. Tak pyszne, że znikają z prędkością światła

Kluski kładzione, pieszczotliwie nazywane przez niektórych kluseczkami z miseczki to wymarzony obiad dla wszystkich miłośników prostych przepisów, które kojarzą się z dzieciństwem. Kluski kładzione to w zasadzie tylko pięć składników,a czas ich wykonania to minuta osiem. Jak je zrobić? Uważaj na mąkę, najlepiej sprawdzi się ta niskiego typu.
Kluski kładzione zdj. ilustracyjne
Fot. Shutterstock, Dar1930

Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się pysznymi, delikatnymi kluskami kładzionymi? To bezsprzecznie jedna z najlepszych potraw naszego dzieciństwa i nie wolno dać popaść jej w zapomnienie. To idealny pomysł na tani, a jednocześnie łatwy i sycący obiad, a podawać możesz je na wiele sposobów. Możesz podawać je okraszone cebulką i skwarkami, z kwaśną śmietaną, jako dodatek do gulaszu i sposób, a możesz także na słodko z sosem owocowym. Jednak zanim nałożysz je na talerze, zadbaj o odpowiednią mąkę. W przypadki klusków kładzionych najlepiej sprawdzi się typ 450. 

Zobacz wideo Zobacz nasz wersje kluseczków leniwych

Kluski kładzione, czyli kultowe kluseczki z miseczki. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej typu 450,
  • 2 jajka,
  • ok. pół szklanki mleka albo wody,
  • sól do smaku,
  • łyżka masła.

Kluski kładzione - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej mleko lub wodę (mleko sprawdzi się lepiej, jeśli kluski planujesz podać na słodko). Białka oddziel od żółtek. Żółtko wymieszaj razem z wodą lub mlekiem.
  2. Do miski dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie ostrożnie dodaj ją do masy na kluski i wymieszaj, najlepiej łopatką. Rób to ostrożnie, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. W garnku zagotuj wodę z solą i masłem. Kiedy woda zawrze, zamocz w niej łyżkę i nabierz porcję ciasta. Następnie szybko włóż ją do wody i tak właśnie "kładź" kluski.
  5. Kiedy wrzucisz już wszystkie kluski do garnka, zamieszaj dno, ponieważ luźne ciasto lubi przywierać. Gotuj je przez ok. 2 minuty, w zależności od wielkości.

Widzisz, jakie to proste? Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w portfelu hula wiatr i rozpacz, nie główkuj, tylko zrób ten tani obiad i przy okazji odśwież przepis na przysmak z dziecięcych lat. Podawaj je jak tylko chcesz, najlepiej moim zdaniem smakują okraszone cebulką i skwarkami. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: