Sałatka krabowa to świetny pomysł na lekką kolację, lunch do pracy lub szkoły albo po prostu jako przystawka podczas świąt lub spotkań w większym gronie. Mimo tego, że jest lekka, jest także sycąca i zaskakująco smaczna. Połączenie paluszków krabowych z ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i ryżem jest naprawdę trafione, a dodatek czosnku i soku z cytryny podkręca sałatkę, aż miło. Jeśli bijesz się z myślami, co podać na kolację lub weekendową posiadówkę, postaw na coś nowego i zaskakującego - wszyscy będą zachwyceni.
Zobacz wideo Zobacz przepis na efektowną i pyszną sałatkę. Oto leśna polana
Sałatka krabowa - idealna na kolację i malutki melanżyk z przyjaciółmi
Składniki:
- 200 g ryżu (najlepiej basmati)
- 300 g paluszków krabowych
- 2 większe zielone ogórki,
- 100 g kukurydzy z puszki
- 5-6 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- opcjonalnie posiekany koperek.
Sałatka krabowa - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ryżu Powinien być ugotowany al dente, nie dopuść by się posklejał, chociaż basmati nie ma takiej tendencji. Następnie odcedź go i ostudź.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast resztę składników pokrój w średnią kostkę, ogórków nie musisz obierać ze skórki, ale pamiętaj, by je umyć. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Do miski wsyp ryż oraz resztę składników. Skrop obficie sokiem z cytryny i dodaj majonez oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz udekorować posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem - on także świetnie pasuje do sałatki.
Widzisz, to zaledwie chwila roboty i minuta siekania, a najdłużej zejdzie się z ugotowaniem ryżu. Jeśli już nieco spowszedniały ci klasyczne sałatki takie jak jarzynowa albo gyros, podstaw na stole świeżą i lekką sałatkę krabową - bliscy będą w siódmym niebie już po pierwszym kęsie.