• Link został skopiowany

Sycąca, aromatyczna i naładowana białkiem. Przed gotowaniem fasolki po bretońsku zrób jedną rzecz

Fasolka po bretońsku to bezsprzecznie jedno z najlepszych dań kuchni polskiej i chociaż nazwa na to nie wskazuje, potrawa nie ma nic wspólnego z Bretanią. Uwielbiamy ją nie tylko za smak i aromat, lecz także za dużą zawartość białka i za kopa energetycznego, którego daje nam już połowa porcji. Jak zrobić fasolkę po bretońsku, żeby była jeszcze lepsza? Zanim ugotujesz fasolę, weź dwie rzeczy - ten trik powinien poznać każdy.
Fasolka po bretońsku
rlat /Shutterstock

Fasolka po bretońsku to wymarzony obiad na chłodniejsze dni, idealnie sprawdza się jako dania w "podjazd", czyli np. dla kierowców zawodowych, studentów lub wszystkich osób, które mają mało czasu na gotowanie. Przepis na fasolkę po bretońsku jest bardzo prosty, ważne są dobre składniki, wśród nich nie może zabraknąć wędzonki, pomidorów i oczywiście fasoli typu Piękny Jaś. Jednak zanim przystąpimy do pichcenia, fasolę trzeba namoczyć. I właśnie pewien trik z moczeniem świetnie podrasuje smak fasolki. Wystarczy, że do miski z fasolą dodasz kilka listków laurowych i cebulę posiekaną w piórka. Dzięki temu będzie tak aromatyczna, że już nigdy nie zapomnisz o tym etapie. 

Zobacz wideo Nie masz pomysłu na obiad? Zrób pyszny makaron jednogarnkowy

Fasolka po bretońsku. Dzięki trikowi z moczeniem będzie dużo pyszniejsza

Składniki:

  • 500 g fasoli typu Piękny Jaś,
  • ok. 300 g wędzonego boczku,
  • laska swojskiej kiełbasy,
  • 400 g wędzonych kości,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe,
  • smalec do smażenia. 

Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:

  1. Dzień lub kilka godzin przed planowanym przygotowaniem potrawy należy namoczyć fasolę. Wodę zagotuj i wlej do miski. Dodaj posiekaną w grube piórka jedną cebulę oraz liście laurowe. Kiedy woda lekko ostygnie, dodaj fasolę. Mocz nie mniej niż osiem godzin.
  2. Namoczoną fasolę przelej do większego garnka razem z wodą, w której się moczyła i lekko osól. Następnie zagotuj na wolnym ogniu.
  3. Wędzone kości zalej niewielką ilością wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj na wolnym ogniu i do wywaru dodaj podgotowaną fasolkę. Gotuj całość, aż fasolka zacznie robić się miękka.
  4. Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój kiełbasę. Pozostałe cebule drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Na patelni wytop boczek, a kiedy zbrązowieje, dodaj kiełbasę i cebulę. Podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa podsmaży. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż do momentu, aż uwolni swój aromat.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolką. Dodaj passatę pomidorową oraz koncentrat i przyprawy do smaku. Zmniejsz moc palnika i duś całość, aż odparuje nadmiar wody. Fasolka po bretońsku najlepsza jest na drugi dzień
Więcej o: