• Link został skopiowany

Lepszy od kotletów. Schab w takiej odsłonie jest kruchy i delikatny. Teściowa będzie w szoku

Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Jeśli nie masz pomysłu na obiad, postaw na ten przepis. Mięso w takiej wersji wychodzi pyszne i idealnie kruche. Jest tak dobre, że domownicy szybko poproszą o powtórkę.
Lepszy od kotletów. Schab w takiej odsłonie jest kruchy i delikatny. Teściowa będzie w szoku
Lepszy od kotletów. Schab w takiej odsłonie jest kruchy i delikatny. Teściowa będzie w szoku, istock/@arfo

Polacy uwielbiają tradycyjne kotlety, jednak nawet klasyka może się znudzić. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić ze schabu zamiast schabowych, koniecznie musisz wypróbować to połączenie. Mięso w sosie dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrze sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie.

Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji

Czy schab jest zdrowym mięsem? W sklepie zwróć uwagę na jedną rzecz 

Schab to jedno z najchętniej jedzonych mięs w Polsce. Można przyrządzić je na wiele sposobów, dobrze smakuje i jednocześnie jest bogate w składniki odżywcze. Jest źródłem dobrze przyswajanego białka, tłuszczy omega-3 i omega-6, a także selenu, miedzi, fosforu, potasu, cynku i magnezu. Pamiętaj jednak, że kupując mięso, należy zwrócić szczególną uwagę na jego kolor. Schab nie powinien być blady, a intensywnie różowy. 

Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? To mięso wychodzi obłędnie pyszne

To bardzo proste danie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • kilogram schabu,
  • dwie cebule,
  • ząbek czosnku,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 300 ml wody,
  • sól,
  • dwie łyżeczki majeranku,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • świeży lubczyk,
  • ziele angielskie,
  • dwa liście laurowe, 
  • natka pietruszki do dekoracji. 
schab w sosie
schab w sosie istock/@DedMityay

Tak przygotowany schab można podawać z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi. Poniżej znajdziesz sposób przygotowania. 

  1. Mięso pokrój w plastry.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i włóż do miski. Wsyp przyprawy (sól, majeranek, lubczyk, paprykę) i wymieszaj, a potem włóż płaty mięsa i dobrze je natrzyj.
  3. Na patelni rozgrzej olej (lub inny tłuszcz) i obsmaż mięso z obu stron. Podlej wodą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i duś przez około dwie godziny na niewielkim ogniu.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij mięso. Sos zagęść mąką wymieszaną z wodą i ponownie włóż schab. Duś kolejne 10 minut i gotowe.

Jakie mięso jesz najczęściej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: