Polacy uwielbiają tradycyjne kotlety, jednak nawet klasyka może się znudzić. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić ze schabu zamiast schabowych, koniecznie musisz wypróbować to połączenie. Mięso w sosie dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrze sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie.
Schab to jedno z najchętniej jedzonych mięs w Polsce. Można przyrządzić je na wiele sposobów, dobrze smakuje i jednocześnie jest bogate w składniki odżywcze. Jest źródłem dobrze przyswajanego białka, tłuszczy omega-3 i omega-6, a także selenu, miedzi, fosforu, potasu, cynku i magnezu. Pamiętaj jednak, że kupując mięso, należy zwrócić szczególną uwagę na jego kolor. Schab nie powinien być blady, a intensywnie różowy.
To bardzo proste danie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Tak przygotowany schab można podawać z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi. Poniżej znajdziesz sposób przygotowania.
Jakie mięso jesz najczęściej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.