• Link został skopiowany

Moja babcia nie podawała ogórkowej z ziemniakami. Jej wersja robiła furorę w całej rodzinie

Zupa ogórkowa zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ulubione zupy Polaków. Przepis z pewnością każdy mniej więcej zna, ale wersja mojej babci zasługuje na szczególne uznanie. Babcia nie dodawała ziemniaków, a z ogórkami robiła pewien trik. Taki obiad do dziś śni mi się po nocach.
Zupa ogórkowa
Monika_1 / Shutterstock

Zupa ogórkowa babci Stasi była po prostu najlepsza na świecie. Nie wiem, czy ma to związek z sentymentem do babcinej kuchni, czy rzeczywiście ten smak jest tak boski, ale mam wrażenie, że nawet gdybym babci nie lubiła, jej zupę i tak bym kochała. Była kwaśna, intensywna, aromatyczna i, co ważne, nie pływały w niej rozgotowane kawałki ziemniaków, a pyszna kasza pęczak. Dodatkowo babcia wybierała zawsze dobre mięso, najczęściej żeberka, które uwielbiałam później obgryzać. Robiła także pewien trik z ogórkami - przed dodaniem do zupy smażyła je na maśle z czosnkiem. Dziś robię tak samo i chyba nigdy nie zmienię tego przepisu na zupę ogórkową.

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty

Zupa ogórkowa babci Stasi. Lepszej nikt nie robił (i nie zrobi)

Składniki:

  • ok. 600-700 g żeberek wieprzowych,
  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • por,
  • 2 woreczki kaszy pęczak,
  • ok. 400 g ogórków kiszonych,
  • szklanka soku z ogórków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia,
  • masło.

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak - sposób wykonania:

  1. Staropolskim obyczajem, zaczynamy od wywaru. Mięso surowe opłucz, następnie podziel na części i włóż do garnka. Podziel także wędzone żeberka i całość zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Dodaj także obrane i pokrojone warzywa. Gotuj dalej na wolnym ogniu.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj kaszę pęczak, lekko osól i dodaj pieprz. Gotuj, aż kasza będzie al dente.
  4. Kiedy zupa się gotuje, zetrzyj ogórki na tarce i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ogórki nabiorą już aromatu, dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze przez dwie minuty.
  5. Podsmażone ogórki z czosnkiem dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze przez ok. 15-20 minut. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj sok z ogórków, jeśli lubisz kwaśny smak.
  6. Chwilkę jeszcze gotuj i dopraw przyprawami wedle uznania. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietanę. Wystarczą dwie czubate łyżki.
Więcej o: