• Link został skopiowany

Papryka z tym farszem jest niebezpieczna. Dlaczego? Zaserwujesz raz i goście nie wyjdą bez dokładki

Marzy ci się prosty i pyszny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie, a jednocześnie będzie efektownie wyglądać? Ta propozycja z pewnością ci się spodoba. Szybka papryka faszerowana przypomina małe dzieło sztuki, a smakuje jeszcze lepiej.
Papryka faszerowana mięsem mielonym zapiekana w piekarniku lovelypeace/iStock
Papryka faszerowana mięsem mielonym zapiekana w piekarniku lovelypeace/iStock

Gdy organizuję rodzinną imprezę albo przychodzą do mnie znajomi, zawsze serwuję faszerowane papryki. Lubię eksperymentować z różnymi nadzieniami, ale największym uznaniem cieszy się klasyczna wersja z mięsem mielonym. Tata zawsze śmieje się, że potrawa wygląda tak dobrze, że aż żal mu ją kroić. Wcale mnie to nie dziwi, bo to jedno z dań obiadowych, które je się wzrokiem.

Zobacz wideo Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!

Pomysł na szybki obiad. Papryka faszerowana mięsem mielonym zapiekana w piekarniku

Przepis jest bardzo prosty, a większość produktów pewnie masz już w domu. Jeśli chodzi o kolor papryki, możesz wybrać dowolny, a nawet połączyć kilka. Barwny talerz to jest to! Ja najbardziej lubię czerwoną, więc z takiej zazwyczaj korzystam. Używam białego ryżu, ale spokojnie możesz sięgnąć po brązowy. Jest to na tyle elastyczne danie, że można w pełni dopasować je pod siebie. Oto lista potrzebnych składników:

  • 5 papryk,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 100 g ryżu,
  • 100 g żółtego sera,
  • cebula,
  • pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka lub inne ulubione.
Papryka faszerowana mięsem mielonym, zapiekana w piekarniku
Papryka faszerowana mięsem mielonym, zapiekana w piekarniku Waldek Sosnowski / Agencja Wyborcza.pl

Papryka faszerowana mięsem i ryżem. Nie ma opcji, że komuś nie posmakuje

Faszerowana papryka jest bardzo sycąca. Równie dobrze można zrobić ją na kolację. Jeśli smak będzie dla ciebie zbyt delikatny, zawsze możesz go podkręcić poprzez dodanie sosu, np. czosnkowego. Oto instrukcja przygotowania potrawy krok po kroku.

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na oliwie.
  3. Dodaj mięso, natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj.
  4. Dopraw całość i dołóż koncentrat pomidorowy.
  5. Wyłącz gaz. Połącz farsz z ryżem i zostaw do przestudzenia.
  6. Wbij jajka. Wymieszaj wszystko ze sobą.
  7. Pokrój papryki na połówki. Usuń nasiona. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą.
  8. Wypełnij warzywa farszem. Na wierzchu kładź po plasterku pomidora.
  9. Poukładaj papryki w naczyniu żaroodpornym i posyp serem.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 40 minut. Gotowe!
Więcej o: