• Link został skopiowany

Królowa wśród zup. Jest jak gulasz i fasolka po bretońsku w jednym. W Hiszpanii jedzą na potęgę

Jeśli znudziły ci się już klasyczne zupy, fabada asturiana to coś dla ciebie. Jest gęsta, bardzo sycąca i przypomina gulasz. W dodatku to prawdziwa eksplozja smaków. Pierwsze skrzypce gra fasola oraz tradycyjna hiszpańska kiełbasa.
Oryginalna zupa na imprezę. Fabada Jimenezar/iStock
Oryginalna zupa na imprezę. Fabada Jimenezar/iStock

Fabada asturiana jest określana mianem chłopskiego jadła, prostego i wiejskiego. To jednogarnkowa potrawa regionalna charakterystyczna dla Asturii, prowincji Hiszpanii. W Polsce nazywana jest fasoladą ze względu na dużą ilość tego warzywa. Kiedyś była przygotowywana przede wszystkim zimą, bo ma sporo kalorii i bardzo rozgrzewa. Obecnie coraz częściej można ją spotkać w restauracjach.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Oryginalna zupa na imprezę. Fabada przypomina fasolkę po bretońsku

Zupa fabada wywodzi się z Gór Kantabryjskich. Do jej przygotowania wykorzystywano resztki w postaci różnych rodzajów mięsa. Najczęściej był to grubo krojony boczek, chorizo, kaszanka oraz golonka. Ja podam ci przepis na nowoczesną wersję, trochę pikantną i niezwykle treściwą. Jedna miska syci na wiele godzin. Oto lista potrzebnych składników:

  • l bulionu drobiowego,
  • 200 g białej fasoli,
  • pół cebuli,
  • 250 g chorizo,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 6 papryczek chili,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta cukru,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka, papryka mielona wędzona.
Oryginalna zupa na imprezę. Fabada
Oryginalna zupa na imprezę. Fabada pexels.com/Votsis Panagiotis

Pyszna fabada asturiana. Przepis jest bardzo prosty i szybki

W Hiszpanii zupę sprzedaje się nawet w wersji gotowej, w puszkach. Popija się ją cydrem albo wyrazistym winem i spożywa w towarzystwie białego pieczywa. Jeśli nie lubisz białej fasoli, spokojnie możesz użyć czerwonej. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Zalej fasolę wodą i odstaw na 12 godzin. Po upływie tego czasu ugotuj ją.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, a następnie podsmaż na oleju.
  3. Dodaj pokrojone w plasterki chorizo.
  4. Dopraw całość, dołóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  5. Smaż przez 5 minut, żeby składniki idealnie się ze sobą połączyły.
  6. Dorzuć fasolę. Zalej wszystko bulionem.
  7. Dołóż pomidory, papryczki chili, natkę pietruszki oraz cukier.
  8. Gotuj na wolnym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Przelej do miseczek. Smacznego!
Więcej o: