• Link został skopiowany

W tłusty czwartek nie jem pączków. Stawiam na coś lepszego i najadam się do syta. Przyda się kurczak

W tłusty czwartek tradycja nakazuje zajadać się pączkami, faworkami i ogólnie wszystkim, co słodkie. A co, jeśli ktoś nie lubi słodkości, a jednak chce sobie tego dnia nieco pofolgować i zjeść coś pysznego i pocieszającego? Postaw na fast food w zdrowszym, domowym wydaniu. Przydadzą się kurczak i same pyszne dodatki - na mieście nie zjesz tak dobrze.
Kapsalon
Fot. AS Foodstudio / Shutterstock

Tłusty czwartek to święto, na które większość z nas czeka z utęsknieniem, bowiem istnieje przekonanie, że tego dnia kalorie nie idą w boczki, a prosto do serca. Jednak istnieje grono osób, które nie są miłośnikami słodkich, mącznych łakoci lub z jakichś powodów nie mogą ich jeść i już. Dla takich osób mamy pomysł na to, jak mogą świętować ten dzień nie na słodko, ale wciąż pysznie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne i chrupiące skrzydełka

Nazwa tłusty czwartek może wprowadzać w lekki błąd poznawczy, ponieważ ten dzień kojarzy się ze słodkościami, niekoniecznie z tłustą strawą. I fakt, oryginalnie pączki i faworki smaży się na głębokim tłuszczu, ale bardziej trafna byłaby nazwa "słodki czwartek", choć może już się czepiam.

Jeśli więc nie przepadasz za klejącymi usta słodkościami, ale za to lubisz pocieszające fast foody, zrób dziś kapsalon. Czymże jest ów specjał? Kapsalon to popularny fast food z niderlandzkich ulic, który przypomina coś między kebabem a zapiekanką gyros. Jest pyszny, nie ocieka tłuszczem, ma za to mnóstwo warzyw i soczystego kurczaka. Jeśli szukasz pomysłu na treściwy obiad lub nie chce ci się wychodzić na miasto, by zjeść coś na szybko z budki, ten przepis będzie idealny. Nie tylko na tłusty czwartek. 

Tłusty czwarte nie na słodko? Zrób pyszny domowy fast food

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka,
  • 2 garście mrożonych frytek lub ok. 500 g ziemniaków,
  • przyprawa gyros, sól, pieprz,
  • sałata lodowa, świeży ogórek, 2 pomidory, czerwona cebula,
  • ser, może być mozzarella, cheddar lub gouda,
  • sos: majonez, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sól, posiekany koperek,
  • opcjonalnie trochę pikantnego ketchupu lub sosu sriracha.

Kapsalon - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki (chyba że używasz mrożonych frytek). Następnie usmaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Możesz także upiec je w piekarniku.
  2. Mięso pokrój w kostkę. Następnie dodaj do niego sól i przyprawę gyros, i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż, aż kawałki mięsa się zarumienią.
  3. Przygotuj foremki aluminiowe lub keksówki. Włóż do nich mięso i frytki. Na wierzchu połóż starty żółty ser. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż ser się roztopi.
  4. Sałatę poszarp lub pokrój, ogórka pokrój w plastry, pomidora także, a cebulę pokrój w piórka. Całość wymieszaj z drobiną soli i łyżką oleju.
  5. Przygotuj sos. Do miseczki włóż czubatą łyżkę majonezu, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek i drobno posiekany koperek. Dopraw do smaku przyprawami. Na podpieczonym mięsie z frytkami połóż sałatkę i całość polej sosem. Podawaj na ciepło albo na zimno. 
Więcej o: