Jaka alternatywa dla jajecznicy? Menemen to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przypomina popularną szakszukę, ale nią nie jest. Składa się z jajek, pomidorów, papryki i cebuli. Doprawiane jest aromatycznymi ziołami, solą i ostrą papryką. Często podaje się je z dodatkiem sera feta lub z kiełbasą.
Turcja to prawdziwe bogactwo smaku i aromatu. Kuchnia pochodząca z tego kraju jest przepełniona świeżymi składnikami, ale niepozbawiona wpływów Bliskiego Wschodu. Za sztandarowe danie uważa się kebab, ale pysznych potraw jest znacznie więcej. Popularnością cieszy się m.in. lahmacun, czyli cienki placek z mielonym mięsem i warzywami oraz pide - turecka pizza w kształcie łódki. Moim faworytem jest jednak menemen.
Przepis na menemen jest bardzo prosty. Z przygotowaniem dania poradzi sobie niemal każdy. Potrzebujesz:
Tak przygotowaną jajecznicę można podawać np. z pieczywem lub ryżem. W Turcji najczęściej jada się ją rękoma, nabierając jedzenie kawałkiem chleba.