• Link został skopiowany

Wygląda jak szakszuka, ale wcale nią nie jest. Turecka jajecznica to śniadaniowy hit. Smakuje obłędnie

Jest syta, aromatyczna i wypełniona warzywami. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, postaw na turecką wersję tej potrawy. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, a domownicy nie będą mogli się nachwalić.
Wygląda jak szakszuka, ale wcale nią nie jest. Turecka jajecznica to śniadaniowy hit. Smakuje obłędnie
Wygląda jak szakszuka, ale wcale nią nie jest. Turecka jajecznica to śniadaniowy hit. Smakuje obłędnie, istock/@Selin Aleyna Gul

Jaka alternatywa dla jajecznicy? Menemen to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przypomina popularną szakszukę, ale nią nie jest. Składa się z jajek, pomidorów, papryki i cebuli. Doprawiane jest aromatycznymi ziołami, solą i ostrą papryką. Często podaje się je z dodatkiem sera feta lub z kiełbasą.

Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"

Z czego słynie kuchnia turecka? Kebab to nie wszystko

Turcja to prawdziwe bogactwo smaku i aromatu. Kuchnia pochodząca z tego kraju jest przepełniona świeżymi składnikami, ale niepozbawiona wpływów Bliskiego Wschodu. Za sztandarowe danie uważa się kebab, ale pysznych potraw jest znacznie więcej. Popularnością cieszy się m.in. lahmacun, czyli cienki placek z mielonym mięsem i warzywami oraz pide - turecka pizza w kształcie łódki. Moim faworytem jest jednak menemen.

Jak zrobić menemen? Taka odsłona jajecznicy smakuje wybornie 

Przepis na menemen jest bardzo prosty. Z przygotowaniem dania poradzi sobie niemal każdy. Potrzebujesz:

  • czterech jajek, 
  • trzy pomidory bez skórki lub 200 g z puszki,
  • paprykę,
  • pół cebuli,
  • dwie łyżeczki masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • przyprawy: szczypta chili, pół łyżeczki słodkiej papryki, suszona bazylia.
Menemen
Menemen istock/@towfiqu ahamed

Tak przygotowaną jajecznicę można podawać np. z pieczywem lub ryżem. W Turcji najczęściej jada się ją rękoma, nabierając jedzenie kawałkiem chleba. 

  1. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni z dodatkiem masła.
  2. Kiedy zmiękną, dodaj pomidory i odczekaj, aż odparują, a sos zrobi się gęsty. Dorzuć sól i przyprawy.
  3. Wbij jajka i mieszaj całość, aż się zetną. 

Kuchnia, z którego kraju smakuje ci najlepiej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: