Jakiś czas temu przygotowywałam skromną imprezę z okazji imienin mojej mamy. Znalazłam jakiś przepis na sałatkę z kalafiorem i selerem, więc postanowiłam coś wykombinować, by nie stawiać na stole tego, co zwykle. Jednak w przepisie mi czegoś brakowało. Ugotowałam więc kalafior i poszłam do sklepu, by zapewnić mu odpowiednie towarzystwo w sałatce.
Zobacz wideo Zobacz przepis na efektowną sałatkę. Oto leśna polana
Kupiłam fasolę z puszki, szynkę, ser i dwa pęczki szczypiorku. Efekt był taki, że wszyscy byli zachwyceni i zajadali się, aż miło. Skoro sałatka powstała w zasadzie przypadkowo, trzeba było ją nazwać. Mama powiedziała, że pasuje do niej nazwa "złodziejka", bo ukradła wszystkim serca i miejsce w brzuchu. Od tamtej pory robię ją niemal na każdą okazję.
Sałatka z kalafiorem. "Złodziejka" syci i nie podchodzi wodą
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 250 g przed odsączeniem),
- 40 g sera żółtego w kostce,
- 40 g wędliny w kostce,
- słoiczek selera konserwowego,
- pęczek szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez.
Sałatka "złodziejka" - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na jak najmniejsze różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź. Kalafior do tej sałatki możesz ugotować także dzień wcześniej.
- Kiedy kalafior już ostygnie, zajmij się resztą. Fasolę odsącz z zalewy, dodatkowo możesz ją opłukać w zimnej wodzie. Tak samo odsącz seler. Ser i szynkę pokrój w kostkę.
- Do miski włóż kalafior, dodaj pokrojone w kostkę ser, szynkę oraz seler i fasolę. Dołóż posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
- Do sałatki dodaj 2-3 łyżki majonezu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby majonezu nie było za dużo, powinien jedynie skleić składniki. Po wymieszaniu odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się połączyły.