• Link został skopiowany

Sałatka złodziejka postoi w lodówce pięć dni. Pyszna i treściwa, w roli głównej kalafior

Wszyscy uwielbiamy sałatki i zajadamy się nimi na okrągło. Czy to święta, czy to impreza, grill, czy zwykła kolacja, na stole po prostu musi pojawić się salaterka pełna pyszności. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z kalafiorem, która zrobiła jakiś czas temu furorę w mojej rodzinie. Jest pyszna, sycąca i długo nie podchodzi wodą. Naprawdę może skraść serce.
Sałatka z kalafiorem
nnk /Shutterstock

Jakiś czas temu przygotowywałam skromną imprezę z okazji imienin mojej mamy. Znalazłam jakiś przepis na sałatkę z kalafiorem i selerem, więc postanowiłam coś wykombinować, by nie stawiać na stole tego, co zwykle. Jednak w przepisie mi czegoś brakowało. Ugotowałam więc kalafior i poszłam do sklepu, by zapewnić mu odpowiednie towarzystwo w sałatce.

Zobacz wideo Zobacz przepis na efektowną sałatkę. Oto leśna polana

Kupiłam fasolę z puszki, szynkę, ser i dwa pęczki szczypiorku. Efekt był taki, że wszyscy byli zachwyceni i zajadali się, aż miło. Skoro sałatka powstała w zasadzie przypadkowo, trzeba było ją nazwać. Mama powiedziała, że pasuje do niej nazwa "złodziejka", bo ukradła wszystkim serca i miejsce w brzuchu. Od tamtej pory robię ją niemal na każdą okazję.

Sałatka z kalafiorem. "Złodziejka" syci i nie podchodzi wodą

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 250 g przed odsączeniem),
  • 40 g sera żółtego w kostce,
  • 40 g wędliny w kostce,
  • słoiczek selera konserwowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sałatka "złodziejka" - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na jak najmniejsze różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź. Kalafior do tej sałatki możesz ugotować także dzień wcześniej.
  2. Kiedy kalafior już ostygnie, zajmij się resztą. Fasolę odsącz z zalewy, dodatkowo możesz ją opłukać w zimnej wodzie. Tak samo odsącz seler. Ser i szynkę pokrój w kostkę.
  3. Do miski włóż kalafior, dodaj pokrojone w kostkę ser, szynkę oraz seler i fasolę. Dołóż posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do sałatki dodaj 2-3 łyżki majonezu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby majonezu nie było za dużo, powinien jedynie skleić składniki. Po wymieszaniu odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się połączyły.
Więcej o: