• Link został skopiowany

Karniszówkę robię przed Wielkanocą. Szynki i balerony nie mogą się z nią równać, ale ważny jest czas

Niby do Wielkanocy jeszcze szmat czasu, ja jednak już powolutku myślę nad świątecznymi smakołykami. Oprócz barszczu chrzanowego, białej kiełbasy w piwie i żeberek, nie może zabraknąć na stole karniszówki. To zdecydowanie najpyszniejsza wędlina, jaką można zjeść i, co ważne, jest banalna w wykonaniu. Wychodziła mi nawet, kiedy mieszkałam w kawalerce. To sól, cukier, przyprawy i czas.
Schab dojrzewający
Danilo de oliveira /Shutterstock

Karniszówka. Cóż to takiego? To nazwa, którą moja ciocia-babcia określała dojrzewający schab, który zawsze robiła na różne święta, w tym na Wielkanoc. Nazwa wzięła się stąd, że odpowiednio przyrządzone mięso wkładało się do gazy lub pończochy i podwieszało gdzieś w domu, najczęściej na karniszu, by dojrzewało przez kilka dni. Pamiętam, że karniszówka cieszyła się ogromnym uwielbieniem w mojej rodzinie i teraz sama ją robię, bo raz, że ją naprawdę ubóstwiam, a dwa, że jest banalna w wykonaniu, trzeba tylko pilnować czasu. Co jest ważne? Od początku. 

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała przepis na policzki wołowe. Bomba smaku!

Żeby przygotować naprawdę dobrą karniszówkę, musisz mieć najlepszy schab. Nie może być rozmrażany, pakowany w plastik i ogólnie - marketowy, jakkolwiek to nie brzmi. Mięso musi być świeżuteńkie, najlepiej prosto od rzeźnika lub z naprawdę dobrego, zaufanego sklepu mięsnego. To już połowa sukcesu. Następnie cukier i sól. Mięso najpierw obsypuje się cukrem, by "wyciągnął" soki. Później obsypuje się solą, by proces się powtórzył, dzięki temu mięso się nie psuje. Potem już tylko ulubione przyprawy i cyk, można wieszać mięso pod karniszem. Lub pod kuchenką albo np. na uchwytach roweru stacjonarnego - ważne, żeby mięso swobodnie wisiało i niczego nie dotykało. 

Karniszówka - domowa wędlina idealna na kanapki i zimną płytę

Składniki:

  • ok. 1,5 kg świeżego schabu bez kości,
  • ok. 0,5 szklanki soli,
  • ok. 0,5 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka soli peklowej (opcjonalnie),
  • mała główka czosnku,
  • przyprawy (majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz). 

Schab z karnisza - sposób wykonania:

  1. Najpierw dokładnie wypłucz i osusz ręcznikiem mięso. Najlepiej sprawdzi się schab bez kości. Polecam zaopatrzyć się w schab dobrej jakości - najlepiej prosto od rzeźnika lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego.
  2. Osuszone mięso przełóż do szklanego naczynia i dokładnie obsyp cukrem, wetrzyj cukier w mięso tak, by zostało natarte solidnie z każdej strony. Naczynie z mięsem przykryj folią i odłóż do lodówki na 36 godzin. Uwaga! Mięso leżakujące w cukrze oddaje bardzo dużo wody - należy ją na bieżąco wylewać, zaniedbanie wylewania wody może spowodować, że mięso się zepsuje.
  3. Po 36 godzinach leżakowania mięsa w cukrze wyjmij schab z naczynia, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem. Następnie dokładnie obsyp solą i natrzyj. Natarty solą schab umieść w lodówce na kolejne 36 godzin. Pamiętaj o odlewaniu wody.
  4. Po upływie 36 godzin opłucz i dokładnie osusz schab. Następnie zacznij przyprawiać mięso, czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć i równomiernie natrzyj nim schab. Następnie obsyp mięso czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i pieprzem. Na koniec po raz ostatni włóż schab do lodówki na 36 godzin.
  5. Przygotuj wąską pończochę lub siatkę wędliniarską i włóż do niej mięso. Schab powieś w suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno suszyć się nie mniej niż 4 doby. Po tym czasie schab jest gotowy do jedzenia.

Tak przygotowany schab najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Przyda się ostry nóż i precyzja lub dobra krajalnica albo mandolina. Tak jest nie tylko z karniszówką - wszystkie dojrzewające wędliny warto kroić bardzo cienko, ponieważ mają dość intensywny smak, który, w przypadku grubszych kawałków, może niektóre osoby przytłaczać, każdy przecież ma inny gust. Pamiętaj, że tak przygotowane mięso należy przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcesz dłużej cieszyć się jego smakiem, zapakuj karniszówkę próżniowo za pomocą specjalnego urządzenia - bardzo przydaje się w kuchni. 

Więcej o: