Rzymianie jako pierwsi wpadli na pomysł wykorzystania jaj kurzych do przygotowania tej słodkości. Z czasem przepis na flan wędrował przez Europę, zmieniając formę i nazwę, aż w końcu zadomowił się w Hiszpanii. Tam zaczął być wzbogacany o dodatkowe składniki, takie jak migdały i cytrusy, dzięki czemu zyskał jeszcze ciekawszy smak. Dziś jest popularny nie tylko na Półwyspie Iberyjskim, lecz także w krajach Ameryki Łacińskiej. Z wyglądu może przypominać panna cottę, ale skład oraz konsystencja się od siebie różnią.
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Z czego jest flan? Kluczowe składniki i ich znaczenie
Ważny dodatek stanowi tu wanilia, która nadaje całości charakterystyczny aromat. Niewątpliwym atutem jest możliwość wzbogacenia deseru o różnorodne dodatki, takie jak migdały, cynamon lub świeże owoce. Przepis jest wyjątkowo prosty, co sprawia, że poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych.
Składniki:
- 600 ml mleka,
- 3 całe jajka i 2 żółtka,
- laska wanilii (lub pół łyżeczki esencji waniliowej),
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek cukru na karmel.
Jak piec flan? Tak zrobisz go krok po kroku
Flan wymaga odpowiedniego przygotowania, by uzyskać charakterystyczną, gładką konsystencję. Podstawą sukcesu jest dobry karmel oraz kontrolowanie temperatury podczas pieczenia, aby deser się nie ściął, ale pozostał delikatny i kremowy.
Sposób przygotowania:
- W rondlu o grubszym dnie umieść 6 łyżek cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż całkowicie się skarmelizuje. Nie mieszaj go łyżką, by uniknąć powstania twardych kryształków.
- Gorący karmel przelej do przygotowanych foremek, równomiernie rozprowadzając go po dnie. Rób to dość szybko, by nie stwardniał przedwcześnie. Jeśli wolisz, możesz także użyć jednej dużej foremki.
- W osobnym garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii, a następnie odstaw, by lekko ostygło.
- W misce ubij jajka z pozostałym cukrem, a potem wlej do nich ostudzone mleko. Całość przelej do foremek.
- Foremki ustaw w większej blaszce do pieczenia, wypełniając ją gorącą wodą do połowy wysokości naczyń.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 45 minut, aż flan się zetnie i lekko zrumieni na powierzchni. Po upieczeniu wyjmij formy i pozostaw do ostygnięcia.
- Aby wyjąć flan z formy, przesuwaj nożem wokół krawędzi, następnie przykryj foremkę talerzykiem i odwróć, aby karmel znalazł się na górze deseru. Deser najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem. Można go serwować z owocami, bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.