Krówka bez pieczenia to przepyszna alternatywa dla tradycyjnego deseru, przygotowywanego z miodowych blatów przekładanych kremem budyniowym. Dowiedz się, jak zrobić ekspresową wersję ciasta.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Krówka ciasto - lista potrzebnych składników
Przepyszne ciasto krówka bez pieczenia to świetna propozycja na mały i duży głód. Jest mocno krówkowe i słodkie, a ponadto rozpływa się w ustach. Jedyny minus to konieczność schłodzenia deseru w lodówce, co wydłuża czas jego przygotowania. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Jak powstaje ekspresowa krówka? Do przygotowania deseru będziesz potrzebować następujących składników:
- 300 g herbatników maślanych
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej (510 g)
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
Krówka bez pieczenia: przepis krok po kroku
Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
- W misie miksera umieszczamy mascarpone i śmietankę kremówkę
- Dodajemy cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach do czasu, aż powstanie gęsty krem
- Do kremu dodajemy 4 łyżki masy krówkowej i dokładnie mieszamy
- Dno keksówki o wymiarach 30 × 11 cm wykładamy warstwą herbatników
- Herbatniki przykrywamy 3 łyżkami kremu
- Wykładamy kolejną warstwę herbatników i na nie znów krem
- Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy cały krem (ostatnią warstwą powinny być herbatniki)
- Na herbatniki wykładamy pozostałą masę krówkową
- Ponownie przykrywamy herbatnikami
- Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc)
Krówka ciasto - przepis i dekoracja
Jak udekorować ciasto? Przepis na krówkę bez pieczenia jest idealny dla łasuchów, bo - nie ma co ukrywać - deser jest naprawdę słodki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z keksówki zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- ciasto odkrawamy od boków formy za pomocą noża
- keksówkę przykrywamy np. deską do krojenia i odwracamy do góry dnem
- delikatnie wyjmujemy ciasto z formy, podnosząc keksówkę do góry
- przystępujemy do dekoracji
Do dekoracji ciasta krówka bez pieczenia używamy czekolady i orzeszków ziemnych. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, a następnie posypujemy posiekanymi orzechami i odkładamy, aby czekolada z powrotem stężała.
Krówka bez pieczenia - rady i wskazówki
Poniżej kilka wskazówek dotyczących przygotowania przepysznej krówki bez pieczenia:
- w celu przełamania słodyczy ciasta, zamiast herbatników można użyć krakersów, które są słone i fajnie kontrastują z masą krówkową
- aby krem miał idealną konsystencję i się nie zważył, zarówno mascarpone, jak i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone (najlepiej kilka godzin w lodówce)
- schłodzić można także misę miksera (np. na chwilę włożyć do zamrażalnika)
- można zrezygnować z polania ciasta czekoladą i zamiast tego ułożyć orzechy ziemne na masie krówkowej
Zobacz też: 3 superproste, superszybkie i superwilgotne ciasta z air fryera. Smakują obłędnie i robią się same