Ekspresowa krówka bez pieczenia do kawy. Bardzo słodkie ciasto na weekend

Krówka bez pieczenia to ekspresowe ciasto, które idealnie smakuje do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Przygotowanie jest proste, a efekt zwala z nóg. Jak zrobić ten znakomity deser? Wypróbuj prosty przepis.

Krówka bez pieczenia to przepyszna alternatywa dla tradycyjnego deseru, przygotowywanego z miodowych blatów przekładanych kremem budyniowym. Dowiedz się, jak zrobić ekspresową wersję ciasta.  

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Krówka ciasto - lista potrzebnych składników

Przepyszne ciasto krówka bez pieczenia to świetna propozycja na mały i duży głód. Jest mocno krówkowe i słodkie, a ponadto rozpływa się w ustach. Jedyny minus to konieczność schłodzenia deseru w lodówce, co wydłuża czas jego przygotowania. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Jak powstaje ekspresowa krówka? Do przygotowania deseru będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 puszka masy krówkowej (510 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych 

Krówka bez pieczenia: przepis krok po kroku 

Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • W misie miksera umieszczamy mascarpone i śmietankę kremówkę
  • Dodajemy cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach do czasu, aż powstanie gęsty krem
  • Do kremu dodajemy 4 łyżki masy krówkowej i dokładnie mieszamy
  • Dno keksówki o wymiarach 30 × 11 cm wykładamy warstwą herbatników
  • Herbatniki przykrywamy 3 łyżkami kremu
  • Wykładamy kolejną warstwę herbatników i na nie znów krem
  • Czynność powtarzamy do momentu, aż zużyjemy cały krem (ostatnią warstwą powinny być herbatniki)
  • Na herbatniki wykładamy pozostałą masę krówkową
  • Ponownie przykrywamy herbatnikami
  • Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc) 

Krówka ciasto - przepis i dekoracja 

Jak udekorować ciasto? Przepis na krówkę bez pieczenia jest idealny dla łasuchów, bo - nie ma co ukrywać - deser jest naprawdę słodki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z keksówki zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • ciasto odkrawamy od boków formy za pomocą noża
  • keksówkę przykrywamy np. deską do krojenia i odwracamy do góry dnem
  • delikatnie wyjmujemy ciasto z formy, podnosząc keksówkę do góry
  • przystępujemy do dekoracji 

Do dekoracji ciasta krówka bez pieczenia używamy czekolady i orzeszków ziemnych. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, a następnie posypujemy posiekanymi orzechami i odkładamy, aby czekolada z powrotem stężała. 

Krówka bez pieczenia - rady i wskazówki

Poniżej kilka wskazówek dotyczących przygotowania przepysznej krówki bez pieczenia:

  • w celu przełamania słodyczy ciasta, zamiast herbatników można użyć krakersów, które są słone i fajnie kontrastują z masą krówkową
  • aby krem miał idealną konsystencję i się nie zważył, zarówno mascarpone, jak i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone (najlepiej kilka godzin w lodówce)
  • schłodzić można także misę miksera (np. na chwilę włożyć do zamrażalnika)
  • można zrezygnować z polania ciasta czekoladą i zamiast tego ułożyć orzechy ziemne na masie krówkowej 

Zobacz też: 3 superproste, superszybkie i superwilgotne ciasta z air fryera. Smakują obłędnie i robią się same

Więcej o: