Z czym zrobić fajne kanapki? Gdy nie miałam już pomysłu, poprosiłam o radę kolegę z Włoch. Ujawnił, że zajada się crostini ai fegatini. Przy okazji zdradził przepis na najlepsze toskańskie grzanki z pastą wątróbkową, czyli kultowe antipasto.
3
nobtis / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Gdy u nas królują jajeczne i rybne warianty, we Włoszech zajadają się mięsnymi przekąskami. Crostini di fegatini, czyli toskańskie grzanki, to wyjątkowa regionalna przekąska. Jeśli nigdy ich nie próbowałeś, warto to nadrobić. Wystarczy pieczywo i krótka lista składników, aby odkryć klucz do niespotykanego i autentycznego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa
Toskańskie grzanki z pastą wątróbkową. Jak zrobić crostini ai fegatini?
Chrupiące kromki chleba z wyrazistą pastą z wątróbki drobiowej to sposób na idealną przystawkę. Już jeden kęs jest w stanie uzależnić. Za sprawą wątróbki uzyskujemy kremową konsystencję i lekko słodkawy posmak, który doskonale balansuje słoność anchois oraz delikatną kwaskowatość kaparów.
Lista potrzebnych składników:
1 mała szalotka,
50 g oliwy z oliwek,
250 g wątróbki drobiowej,
szczypta soli i pieprzu,
80 g słodkiego wina,
kilka kromek chleba,
15 g kaparów w soli (wypłukanych),
15 g pasty z anchois.
crostini ai fegatini, toskańskie grzanki z pastą wątróbkowązia_shusha / Getty Images/iStockphoto
Jakie pasty można zrobić do kanapek? Mięsne smarowidło prosto z Włoch
Tradycyjnie crostini podaje się na chlebie toskańskim, ale świetnie sprawdzi się też domowy chleb bez soli. Dobrą opcją jest również bagietka, która pozwala przygotować mniejsze porcje.
Szalotkę pokrój na ćwiartki, a wątróbkę dokładnie oczyść, usuwając włókna. Kapary opłucz z soli, a pastę anchois odważ w odpowiedniej ilości.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj szalotkę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Wrzuć oczyszczoną wątróbkę i smaż, często mieszając, przez około 15 minut. W trakcie smażenia podlewaj wątróbkę słodkim winem.
Zdejmij wątróbkę z patelni i posiekaj ją nożem lub krótko zmiksuj w robocie kuchennym. Nie blenduj na gładką masę, gdyż powinna pozostać lekko grudkowata.
Przełóż wątróbkę z powrotem na patelnię, dodaj kapary, pastę z anchois, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, mieszając i w razie potrzeby podlewając odrobiną wina lub wody.
Kromki chleba lekko podpiecz w piekarniku (5 minut w 200 stopniach) lub na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Na każdą grzankę nałóż porcję pasty z wątróbki i podawaj na ciepło.
Pastę z wątróbki możesz przechowywać w lodówce do dwóch dni w szczelnym pojemniku. Nie przesadzaj z solą, gdyż kapary i anchois już dodają intensywnego smaku. Smacznego!