• Link został skopiowany

Wypływa z mięsa podczas smażenia. Czy to zły znak? Wiele osób nadal nie wie

Wrzucasz mięso na patelnię, smażysz i wtedy zaczyna wyciekać z niego woda? Pewnie przemknęło ci przez myśl, że winni są producenci, którzy celowo nastrzykują mięso płynem, co oznacza, że jest niskiej jakości. Prawda jest jednak zgoła inna. Wyjaśniamy, skąd bierze się to zjawisko.
Dlaczego z mięsa na patelni wycieka woda?
Ari N / Shutterstock

Woda, która wypływa z mięsa na patelni, nie wygląda apetycznie. Od razu w głowie pojawiają się myśli, że z mięsem jest coś nie tak. Zastanawiamy się, czy może nam zaszkodzić i czy na pewno powinniśmy je jeść. Ekspert, z którym rozmawiała swego czasu moja redakcyjna koleżanka, rozwiał wątpliwości, skąd bierze się ten płyn. Podkreślił, że to zupełnie naturalne zjawisko.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na stek wołowy z chipsami z buraka

Skąd bierze się woda, która wypływa z mięsa podczas smażenia? Specjalista tłumaczy

Dr inż. Ryszard Kowalski z Katedry Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, którego poprosiliśmy wówczas o komentarz, wyjaśniał, że chude mięso, czyli takie, które ma od dwóch do 10 procent tłuszczu, w 70 procentach składa się z wody. Gdy więc poddajemy je obróbce termicznej, czyli nie tylko smażeniu, lecz także duszeniu i pieczeniu, dochodzi do degradacji białek, w wyniku której uwalnia się woda.

Nie doszukiwałbym się tutaj tzw. drugiego dna i potencjalnego nieuczciwego działania producentów - chociaż nie wykluczam, że takie praktyki mogą mieć miejsce

- dodał dr inż. Kowalski.

Ekspert zauważa też, że badania konsumenckie, które zostały przeprowadzone w katedrze, w której pracuje, wykazały, że mięso poddane zabiegowi marynowania z wykorzystaniem wprowadzonej do jego wnętrza solanki jest smaczniejsze. Dr inż. Ryszard Kowalski podkreśla jednak, że jeśli producent decyduje się na taki zabieg, musi wspomnieć o tym dodatku na etykiecie ze składem.

Co robić, by woda nie wypływała z mięsa w czasie smażenia?

Jeśli przeszkadza ci widok wody, która wypływa z mięsa podczas smażenia, możesz temu w prosty sposób zapobiec. Wystarczy, że posolisz je dopiero pod koniec obróbki. Sól wyciąga bowiem soki - zarówno z mięsa, jak i z warzyw - więc posolone wcześniej mięso może uwolnić więcej wody. Ponadto mięso należy kłaść na patelnię partiami. Gdy wrzucimy go za dużo naraz, gwałtownie obniży się temperatura tłuszczu, a wtedy zewnętrzna powierzchnia kawałków mięsa nie zdąży się "zasklepić" na czas i z mięsa wydobędzie się więcej płynu. Zaleca się też, by przed pieczeniem lub duszeniem mięsa przesmażyć je na patelni. Wówczas wyciek wody będzie mniejszy. 

Więcej o: