Buraczki zasmażane od lat goszczą na naszych stołach. Często podaje się je z kotletami mielonymi, schabowym lub wędliną. Ich intensywny kolor i charakterystyczny smak sprawiają, że nierzadko wygrywają z klasyczną mizerią. Dodatkowo buraki są pełne cennych składników odżywczych, jak witamina C, kwas foliowy i żelazo, co sprawia, że są bardzo zdrowym wyborem. Dzięki prostemu przepisowi od babci przyrządzam je samodzielnie w domu.
Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki
Klasyczne buraczki zasmażane. Tradycyjny przepis na pyszny dodatek
Zazwyczaj są przygotowywane na bazie ugotowanych buraków, które miesza się z zasmażką i przyprawami. Tego typu dodatek można przyrządzać na wiele sposobów, ale klasyczna wersja, z cebulą i masłem, z pewnością znajdzie wielu zwolenników.
Składniki:
- 500 g buraków,
- średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- łyżeczki cukru,
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić pyszne buraczki do obiadu? Jest to prostsze, niż ci się wydaje
Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga kilku etapów. Najważniejszym jest odpowiednie ugotowanie buraków. Jeśli nie masz czasu na ich przyrządzenie, możesz użyć gotowych warzyw, które znajdziesz w sklepie. Wtedy wystarczy je zetrzeć i połączyć z innymi składnikami.
Sposób przygotowania:
- Buraczki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 1-1,5 godziny). Następnie odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż warzywo, aż stanie się złociste.
- Do podsmażonej cebuli wsyp mąkę i wymieszaj, by nie powstały grudki.
- Do zasmażki dodaj starte buraczki i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp cukier i wlej sok z cytryny lub ocet winny. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Całość podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a buraczki będą miękkie i aromatyczne. Po tym czasie są gotowe do podania.