Metrowiec, czyli kultowe ciasto z czasów PRL-u. Zrób na imprezę, a nawet teściowa będzie w szoku

Jakie ciasta były w PRL-u? Jeśli tęsknisz za kultową słodkością sprzed lat, koniecznie zrób metrowca. Mimo że przygotowanie wymaga trochę czasu, zdecydowanie warto. Ciasto wyjdzie tak pyszne, że zniknie ze stołu błyskawicznie.

Mimo upływu lat dania z czasów PRL-u cieszą się niesłabnącą popularnością i wciąż często są serwowane podczas różnych uroczystości. To samo zresztą dotyczy deserów, takich jak charakterystyczne ciastka orzeszki czy ponadczasowy metrowiec. Jak go przyrządzić? Z tym przepisem będzie smakował niczym robiony przez babcię.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze

Czego potrzebujesz do metrowca? Lista jest długa, ale zdecydowanie warto

Metrowiec nie tylko obłędnie smakuje, lecz także wygląda tak smakowicie, że trudno mu się oprzeć. Wszystko ze względu na wykorzystanie naprzemiennie ciast w dwóch kolorach, jasnym i ciemnym. Oczywiście do pełni smaku nie może zabraknąć masy budyniowej. Czego dokładnie potrzebujesz, by je przygotować?

Jak zrobić metrowiec?
Jak zrobić metrowiec? Metrowiec. Fot. Materiały haps.pl

Ciasto jasne:

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 150 g cukru (2/3 szklanki),
  • 3 jaja w rozmiarze M,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 60 ml oleju (1/4 szklanki),
  • łyżka wody.

Ciasto ciemne:

  • 100 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 3 jaja w rozmiarze M,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 60 ml oleju,
  • łyżka wody,
  • 3 łyżki kakao.

Masa budyniowa:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru (ok. 2/3 szklanki),
  • 500 ml mleka (2 szklanki), 
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła,
  • 90 g cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 4 łyżki kakao.

Jakie ciasta były w PRL-u? Tak zrobisz kultowego metrowca

Pierwszym krokiem w robieniu metrowca powinno być przygotowanie jasnego ciasta. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Oddzielone białka przełóż do miski i zacznij ubijać na sztywną pianę, stopniowo dodając oba rodzaje cukru. Następnie, cały czas miksując, po kolei dorzuć żółtka, odczekaj chwilę i dolej wodę oraz olej. Na końcu zaś do masy powinna trafić przesiana z proszkiem do pieczenia mąka. Całość zmiksuj na gładką masę, przełóż do podłużnej foremki. Piecz około 45 minut.

  1. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciemnego ciasta, na które przepis jest niemalże identyczny. Jedyną różnicą jest dodanie do niego kakao (wraz z mąką i proszkiem do pieczenia). Je również piecz 45 minut.
  2. Kiedy ciasta będą się piekły, przygotuj masę budyniową. Półtorej szklanki mleka zagotuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Pozostałe pół szklanki wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną, następnie dodaj je do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj, by uniknąć powstania grudek. Po chwili budyń powinien zgęstnieć. Zdejmik go z ognia i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie zmiksuj masło, by stało się puszyste i dodaj do chłodnego budyniu. Wymieszaj.
  3. Po upieczeniu i ostudzeniu oba ciasta pokrój na grube kromki. Powinny mieć około dwóch centymetrów szerokości.
  4. Kromki posmaruj masą budyniową i układaj naprzemiennie: raz ciemną, raz jasną. Gdy skończysz, z wierzchu również rozsmaruj budyń.
  5. Całość włóż do lodówki.
  6. Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj polewę. Masło roztop, dodaj do niego mleko, kakao i cukier puder i dokładnie wymieszaj (uważaj, by nie zagotować). Powstałą masą polej schłodzone ciasto i ponownie schowaj do lodówki, aby całość stężała. 
  7. Metrowiec podawaj po ukrojeniu na ukos. Smacznego!

Lubisz kuchnię inspirowaną czasami PRL-u? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: