• Link został skopiowany

Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie

Pierogi z dudkami to polski przysmak, który kiedyś był bardzo popularny wśród gospodyń domowych. Dziś odszedł w zapomnienie, a wiele osób prawdopodobnie w ogóle nie zdaje sobie sprawy, jakie produkty są wykorzystywane do przygotowania farszu. Pora odkryć tajemnicę.
Jakie są najlepsze pierogi?
Jakie są najlepsze pierogi? Fot. Sylwia Kica / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z dudkami to połączenie cienkiego ciast z rozpływającym się w ustach farszem. Trochę pracy jest, ale efekt na pewno zaskoczy. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi z dudkami - farsz niecodzienny i nieoczywisty 

Czym dokładnie są pierogi z dudkami? Farsz do pierogów to składnik dania, odgrywający kluczową rolę w finalnym smaku potrawy. Może być on przygotowany na wiele różnych sposobów. Najczęściej przygotowujemy:

  • pierogi z farszem z kapusty kiszonej i grzybów,
  • pierogi z nadzieniem owocowym,
  • pierogi z ziemniakami i serem,
  • pierogi ze szpinakiem.

Dawniej na stołach bardzo często gościły z kolei pierogi z dudkami, czyli płuckami. Podroby często były wykorzystywane jako składnik tradycyjnych dań i zajadano się nimi ze smakiem. Jak przygotować ten specjał? Poznaj prosty przepis na nieoczywiste danie obiadowe.  

Jak zrobić pierogi z dudkami? Lista składników 

Jak zrobić pierogi z dudkami? Zaczynamy oczywiście od przygotowania składników. Do ciasta będą potrzebne:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła 

Składniki na farsz:

  • 1 kg płucek (wieprzowe lub wołowe)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz mielony do smaku

Pierogi z płuckami - przepis krok po kroku 

Jak zrobić przepyszne pierogi z płuckami? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Płucka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą
  • Oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki
  • Przygotowane w ten sposób płucka umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą (tak, aby dokładnie je przykryła)
  • Gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie przecedzamy, myjemy z szumowin, które zebrały się podczas gotowania
  • Ponownie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą
  • Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól
  • Gotujemy pod przykryciem przez 35-40 minut
  • W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją na drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do momentu, aż się zarumieni
  • Płucka przecedzamy i odkładamy do wystygnięcia
  • Kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę wraz z cebulką
  • Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
  • Doprawiamy solą, mielonym pieprzem i majerankiem
  • Dodajemy jajko i całość bardzo dokładnie mieszamy
  • Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopione masło i gorącą wodę (stopniowo)
  • Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki)
  • Na środek każdego kółka nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy ciasto, formując kształt pieroga
  • Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
  • Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach
  • Podajemy np. z karmelizowaną cebulką

Zobacz też: Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych

Więcej o: