Pierogi z dudkami to połączenie cienkiego ciast z rozpływającym się w ustach farszem. Trochę pracy jest, ale efekt na pewno zaskoczy.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi z dudkami - farsz niecodzienny i nieoczywisty
Czym dokładnie są pierogi z dudkami? Farsz do pierogów to składnik dania, odgrywający kluczową rolę w finalnym smaku potrawy. Może być on przygotowany na wiele różnych sposobów. Najczęściej przygotowujemy:
- pierogi z farszem z kapusty kiszonej i grzybów,
- pierogi z nadzieniem owocowym,
- pierogi z ziemniakami i serem,
- pierogi ze szpinakiem.
Dawniej na stołach bardzo często gościły z kolei pierogi z dudkami, czyli płuckami. Podroby często były wykorzystywane jako składnik tradycyjnych dań i zajadano się nimi ze smakiem. Jak przygotować ten specjał? Poznaj prosty przepis na nieoczywiste danie obiadowe.
Jak zrobić pierogi z dudkami? Lista składników
Jak zrobić pierogi z dudkami? Zaczynamy oczywiście od przygotowania składników. Do ciasta będą potrzebne:
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na farsz:
- 1 kg płucek (wieprzowe lub wołowe)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz mielony do smaku
Pierogi z płuckami - przepis krok po kroku
Jak zrobić przepyszne pierogi z płuckami? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
- Płucka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą
- Oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki
- Przygotowane w ten sposób płucka umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą (tak, aby dokładnie je przykryła)
- Gotujemy przez ok. 15 minut, a następnie przecedzamy, myjemy z szumowin, które zebrały się podczas gotowania
- Ponownie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą
- Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól
- Gotujemy pod przykryciem przez 35-40 minut
- W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją na drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do momentu, aż się zarumieni
- Płucka przecedzamy i odkładamy do wystygnięcia
- Kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę wraz z cebulką
- Farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
- Doprawiamy solą, mielonym pieprzem i majerankiem
- Dodajemy jajko i całość bardzo dokładnie mieszamy
- Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopione masło i gorącą wodę (stopniowo)
- Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne
- Ciasto rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki)
- Na środek każdego kółka nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy ciasto, formując kształt pieroga
- Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
- Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach
- Podajemy np. z karmelizowaną cebulką
Zobacz też: Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych