• Link został skopiowany

Rolada ziemniaczana jak kilkadziesiąt lat temu. Lepsza niż wszystkie zapiekanki razem wzięte

Rolada ziemniaczana to bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej nadziewana jest farszem mięsnym lub grzybowym, ale ciekawą opcją jest także zawinięcie jej w wafle. Jak przygotować przepyszną roladę ziemniaczaną? Wypróbuj nasze trzy propozycje.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Rolada ziemniaczana to pyszne danie, które może stać się doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaskocz swoich domowników niebanalnym daniem.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym 

Nasza pierwsza propozycja to rolada ziemniaczana z mięsem mielonym. Do przygotowania danie będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • 150 g żółtego sera startego

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie
  • Jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę
  • Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka oraz sól i pieprz do smaku
  • Dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto
  • Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy
  • Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę i czosnek
  • Gdy cebula się zarumieni, dodajemy paprykę oraz mięso mielone
  • Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem
  • Smażymy przez kilka minut, aż mięso i warzywa będą gotowe
  • Na blacie lub stolnicy rozwijamy arkusz papieru do pieczenia
  • Na papier nakładamy ciasto ziemniaczane, formując je w kształt prostokąta (grubość ciasta ok. 1 cm)
  • Nakładamy farsz i zawijamy w roladę
  • Wierzch posypujemy startym serem żółtym
  • Roladę ziemniaczaną umieszczamy na blasze piekarnika
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut

Rolada ziemniaczana - przepis na roladę w waflu tortowym

Nasza druga propozycja to waflowa rolada ziemniaczana. Przepis na ten smakowity dodatek do obiadu jest następujący:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 wafle tortowe
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa
  • Zmielone ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem według uznania
  • Ciepłą masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na waflach tortowych
  • Zawijamy rolady i gdy trochę przestygną, kroimy na kawałki
  • Przygotowujemy trzy miski: do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a w trzeciej roztrzepujemy jajko
  • Każdy kawałek rolady ziemniaczanej maczamy po kolei w mące, jajku i bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy olej
  • Roladki smażymy z obu stron na rumiany kolor
  • Tak przygotowaną roladę ziemniaczaną traktujemy jako dodatek do obiadu. Można ją podać z kawałkiem mięsa i ulubioną surówką.  

Rolada ziemniaczana - przepis na wegetariańską wersję dania 

Na koniec danie z dużą ilością warzyw, czyli wegetariańska rolada ziemniaczana. Przepis znajdziesz poniżej. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona (lub 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki żółtej)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 150 g sera żółtego lub kulka mozzarelli 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
  • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa
  • Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i pieprz
  • Składniki dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa
  • Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę (czosnek można przecisnąć przez praskę)
  • Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju
  • Dodajemy cebulę, a po chwili także czosnek
  • Gdy cebula się zarumieni, dodajemy paprykę i pieczarki
  • Smażymy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość
  • Wrzucamy szpinak, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano
  • Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut
  • Masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości 1 cm
  • Nakładamy farsz i zawijamy w roladę
  • Roladę posypujemy tartym serem żółtym lub mozzarellą
  • Przenosimy na blaszkę z wyposażenia piekarnika
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut (do momentu, aż ser się rozpuści i zarumieni)

Zobacz też: Mało składników, air fryer i dużo przyjemności z jedzenia. Te przepisy zasługują na Nagrodę Nobla

Więcej o: