Rolada ziemniaczana to bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej nadziewana jest farszem mięsnym lub grzybowym, ale ciekawą opcją jest także zawinięcie jej w wafle. Jak przygotować przepyszną roladę ziemniaczaną? Wypróbuj nasze trzy propozycje.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Rolada ziemniaczana to pyszne danie, które może stać się doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaskocz swoich domowników niebanalnym daniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym
Nasza pierwsza propozycja to rolada ziemniaczana z mięsem mielonym. Do przygotowania danie będziesz potrzebować następujących składników:
1 kg ziemniaków
160 g mąki pszennej
2 jajka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
olej rzepakowy do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
150 g żółtego sera startego
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie
Jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka oraz sól i pieprz do smaku
Dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę i czosnek
Gdy cebula się zarumieni, dodajemy paprykę oraz mięso mielone
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem
Smażymy przez kilka minut, aż mięso i warzywa będą gotowe
Na blacie lub stolnicy rozwijamy arkusz papieru do pieczenia
Na papier nakładamy ciasto ziemniaczane, formując je w kształt prostokąta (grubość ciasta ok. 1 cm)
Nakładamy farsz i zawijamy w roladę
Wierzch posypujemy startym serem żółtym
Roladę ziemniaczaną umieszczamy na blasze piekarnika
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut
Rolada ziemniaczana - przepis na roladę w waflu tortowym
Nasza druga propozycja to waflowa rolada ziemniaczana. Przepis na ten smakowity dodatek do obiadu jest następujący:
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 wafle tortowe
przyprawy: sól, pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta
mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa
Zmielone ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem według uznania
Ciepłą masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na waflach tortowych
Zawijamy rolady i gdy trochę przestygną, kroimy na kawałki
Przygotowujemy trzy miski: do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a w trzeciej roztrzepujemy jajko
Każdy kawałek rolady ziemniaczanej maczamy po kolei w mące, jajku i bułce tartej
Na patelni rozgrzewamy olej
Roladki smażymy z obu stron na rumiany kolor
Tak przygotowaną roladę ziemniaczaną traktujemy jako dodatek do obiadu. Można ją podać z kawałkiem mięsa i ulubioną surówką.
Rolada ziemniaczana - przepis na wegetariańską wersję dania
Na koniec danie z dużą ilością warzyw, czyli wegetariańska rolada ziemniaczana. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
1 kg ziemniaków
160 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
200 g świeżego szpinaku
500 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona (lub 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki żółtej)
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
olej rzepakowy do smażenia
150 g sera żółtego lub kulka mozzarelli
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa
Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i pieprz
Składniki dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę (czosnek można przecisnąć przez praskę)
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju
Dodajemy cebulę, a po chwili także czosnek
Gdy cebula się zarumieni, dodajemy paprykę i pieczarki
Smażymy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość
Wrzucamy szpinak, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano
Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut
Masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości 1 cm
Nakładamy farsz i zawijamy w roladę
Roladę posypujemy tartym serem żółtym lub mozzarellą
Przenosimy na blaszkę z wyposażenia piekarnika
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut (do momentu, aż ser się rozpuści i zarumieni)