• Link został skopiowany

Mięciutkie, słodziutkie i lepsze niż w dzieciństwie. Górę placuszków zrobisz w 10 minut

Mało które danie tak bardzo kojarzy nam się z beztroską dziecięcych lat, jak pyszne, delikatne placuszki z jabłkami. Robiły nam je nasze mamy i babcie, a na mnie czekały zawsze, kiedy wracałam ze szkoły po sprawdzianie z matematyki jako nagroda pocieszenia. Jak je zrobić, żeby smakowały jak 20 czy 30 lat temu? Nie masz pojęcia, jakie to proste i szybkie.
Placki z jabłkami
Fot. ArtCookStudio / shutterstock.com

Placki z jabłkami to pomysł idealny na w zasadzie każdy posiłek w ciągu dnia. Będą stanowić najlepsze śniadanie, które od razu poprawi humor, sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub lunch do lunch boxa, ale to także cudowny podwieczorek i słodka kolacja. Placki z jabłkami są więc świetnym comfort foodem, który nie tylko smakuje, lecz także skutecznie rozwiewa smutki i zmartwienia. Jak je zrobić, żeby smakowały jak prosto z babcinej patelni? Oprócz słodkich jabłuszek weź jogurt naturalny - to on sprawia, że placuszki są tak delikatne i pyszne. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na szybką szarlotkę z waniliowym kremem

Placki z jabłkami na jogurcie. Tak pyszne, jakby robiła je babunia

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli nie lubisz zbyt słodkich placków),
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2-3 jabłka starte na tarce,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Placki z jabłkami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę z sodą. Następnie wbij całe jajka, dodaj jogurt oraz oba cukry. Na tym etapie dodaj także starte jabłka (wcześniej możesz wymieszać je z odrobiną cynamonu).
  2. Zacznij miksować na wolnych obrotach lub mieszać łopatką. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj roztopione masło, nie przerywając miksowania lub mieszania.
  3. Patelnię z dodatkiem oleju lub masła porządnie rozgrzej. Chochelką nakładaj porcje ciasta na placuszki.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj jednak, żeby patelnia była rozgrzana, ale moc palnika nie powinna być za duża, bo wówczas mogą się przypalić z zewnątrz, a w środku pozostać surowe.

Usmażone placuszki podawaj, jak tylko chcesz. Świetnie będą smakowały z domową konfitura, odrobiną miodu, syropu klonowego lub z kremem czekoladowym. Jednak umówmy się - doskonale pamiętamy, że najlepiej smakowały gorące, prosto z patelni delikatnie tylko oprószone cukrem pudrem. Aż ślinka cieknie na samą myśl. 

Więcej o: