Placki z jabłkami to pomysł idealny na w zasadzie każdy posiłek w ciągu dnia. Będą stanowić najlepsze śniadanie, które od razu poprawi humor, sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub lunch do lunch boxa, ale to także cudowny podwieczorek i słodka kolacja. Placki z jabłkami są więc świetnym comfort foodem, który nie tylko smakuje, lecz także skutecznie rozwiewa smutki i zmartwienia. Jak je zrobić, żeby smakowały jak prosto z babcinej patelni? Oprócz słodkich jabłuszek weź jogurt naturalny - to on sprawia, że placuszki są tak delikatne i pyszne.
Zobacz wideo Zobacz przepis na szybką szarlotkę z waniliowym kremem
Placki z jabłkami na jogurcie. Tak pyszne, jakby robiła je babunia
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli nie lubisz zbyt słodkich placków),
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2-3 jabłka starte na tarce,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Placki z jabłkami - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę z sodą. Następnie wbij całe jajka, dodaj jogurt oraz oba cukry. Na tym etapie dodaj także starte jabłka (wcześniej możesz wymieszać je z odrobiną cynamonu).
- Zacznij miksować na wolnych obrotach lub mieszać łopatką. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj roztopione masło, nie przerywając miksowania lub mieszania.
- Patelnię z dodatkiem oleju lub masła porządnie rozgrzej. Chochelką nakładaj porcje ciasta na placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj jednak, żeby patelnia była rozgrzana, ale moc palnika nie powinna być za duża, bo wówczas mogą się przypalić z zewnątrz, a w środku pozostać surowe.
Usmażone placuszki podawaj, jak tylko chcesz. Świetnie będą smakowały z domową konfitura, odrobiną miodu, syropu klonowego lub z kremem czekoladowym. Jednak umówmy się - doskonale pamiętamy, że najlepiej smakowały gorące, prosto z patelni delikatnie tylko oprószone cukrem pudrem. Aż ślinka cieknie na samą myśl.