• Link został skopiowany

Kiedy podałam to danie, nawet teściowa poprosiła o przepis. Sycące i aromatyczne. Przepis jest banalny

Co zrobić na obiad? Jeśli znudziły ci się popularne polskie zupy i szukasz oryginalnego przepisu, postaw na curry z soczewicą. Jest rozgrzewające, aromatyczne i smakuje doskonale. Co więcej, sposób przygotowania jest naprawdę prosty.
Kiedy podałam to danie, nawet teściowa poprosiła o przepis. Sycące i aromatyczne. Przepis jest banalny
Kiedy podałam to danie, nawet teściowa poprosiła o przepis. Sycące i aromatyczne. Przepis jest banalny, istock/@HanzoPhoto

Curry z soczewicy, inaczej znane jako dal, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Danie jest bogate w białko roślinne, błonnik oraz antyoksydanty i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Można je przyrządzić jako codzienny obiad, ale sprawdzi się też jako posiłek podczas rodzinnej imprezy. Jak zrobić curry z soczewicą? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska? Aromaty i przyprawy to podstawa 

Kuchnia indyjska znana jest przede wszystkim z intensywnych smaków, aromatów oraz kolorów. Niezwykle ważne są przyprawy, takie jak garam masala, curry, kumin, kolendra, kurkuma czy cynamon. Do najpopularniejszych potraw należą curry z soczewicy, tikka masala (marynowane kawałki kurczaka podane w sosie masala), samosy (trójkątne pierożki) oraz pakora, czyli kawałki warzyw zanurzone w cieście i smażone na głębokim tłuszczu.

Jak zrobić curry z soczewicy? Bliscy postawią ci pomnik. Wychodzi obłędnie pyszne

Przygotowanie soczewicowego curry jest banalnie proste. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 250 ml bulionu,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 200 g soczewicy,
  • cebula,
  • 450 g pomidorów z puszki,
  • olej,
  • przyprawy: sól, łyżeczka kminu rzymskiego, odrobina chilli, dwie łyżeczki kurkumy, łyżeczka cynamonu.
Curry z soczewicy
Curry z soczewicy istock/@PicturePartners

Danie podawaj z ryżem lub bagietką. Opcjonalnie możesz skropić je sokiem z limonki albo cytryny.

  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną na drobno cebulę. Smaż, aż będzie miękka.
  2. Wlej bulion, dodaj opłukaną wcześniej soczewicę oraz przyprawy. Kiedy całość się zagotuje, dorzuć pomidory z puszki i gotuj, aż do miękkości soczewicy. Około 15 do 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj resztę przypraw i mleko kokosowe. Mieszaj, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe. 

Lubisz potrawy kuchni indyjskiej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: