Curry z soczewicy, inaczej znane jako dal, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Danie jest bogate w białko roślinne, błonnik oraz antyoksydanty i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Można je przyrządzić jako codzienny obiad, ale sprawdzi się też jako posiłek podczas rodzinnej imprezy. Jak zrobić curry z soczewicą? Wyjaśniamy.
Kuchnia indyjska znana jest przede wszystkim z intensywnych smaków, aromatów oraz kolorów. Niezwykle ważne są przyprawy, takie jak garam masala, curry, kumin, kolendra, kurkuma czy cynamon. Do najpopularniejszych potraw należą curry z soczewicy, tikka masala (marynowane kawałki kurczaka podane w sosie masala), samosy (trójkątne pierożki) oraz pakora, czyli kawałki warzyw zanurzone w cieście i smażone na głębokim tłuszczu.
Przygotowanie soczewicowego curry jest banalnie proste. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Danie podawaj z ryżem lub bagietką. Opcjonalnie możesz skropić je sokiem z limonki albo cytryny.
Lubisz potrawy kuchni indyjskiej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.