Co słodkiego zrobić na weekend? Jeśli nie masz pomysłu na kolejne ciasto, postaw na te przepyszne bułeczki drożdżowe z budyniowym nadzieniem. Wychodzą tak miękkie i smaczne, że raz-dwa znikną z talerzy.
Jak zrobić ciasto na drożdżówki? Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi; Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przepis na ciasto drożdżowe zna wiele osób, ale kluczem do smacznych bułeczek jest ich nadzienie. Wersja z budyniem smakuje obłędnie, a słodkie rarytasy pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Jak zrobić ciasto na drożdżówki? Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Drożdżówki z budyniem to świetny pomysł na przekąskę do kawy lub słodkie drugie śniadanie. Do ich przygotowania potrzebujesz:
20 g świeżych drożdży,
40 g cukru,
szklankę ciepłego mleka,
50 g roztopionego masła,
dwa jajka,
500 g mąki pszennej,
odrobinę soli.
Zanim przygotujesz ciasto na bułeczki, musisz zrobić zaczyn drożdżowy.W miseczce umieść rozkruszone drożdże i cukier, a potem zalej je ciepłym mlekiem i wymieszaj. Po kilku minutach drożdże zaczną pracować.
Do osobnego naczynia wsyp mąkę i sól, dodaj jajka i roztopione masło. Wymieszaj całość.
Dorzuć drożdżowy zaczyn i zagniataj delikatnymi ruchami, aż do wyrobienia ciasta o jednolitej konsystencji.
Przełóż je do miski i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W czasie, kiedy ciasto będzie rosnąć, zajmij się przyrządzeniem budyniu. Do jego przygotowania potrzebujesz:
cztery żółtka,
trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
pięć łyżek cukru,
pół łyżki cukru waniliowego,
pół litra mleka.
Warto pamiętać, że możesz także skorzystać z gotowego budyniu w proszku o dowolnym smaku. Jednak przyrządzenie go samodzielnie wcale nie jest trudne.
W rondlu umieść żółtka, mąkę i oba cukry. Wymieszaj całość, a potem dodawaj mleko, ciągle mieszając.
Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Odstaw, by ostygła.
Przepis na drożdżówki jak marzenie. Takich nie kupisz nawet w cukierni
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i podziel na 16 części. Z każdej formuj placek i układaj na blacie. Pozostaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy placki będą gotowe, możesz wypełnić je budyniem. Nakładaj odrobinę na środek, a potem sklej boki, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Włóż do pieca i piecz 15 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Lubisz domowe wypieki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.