• Link został skopiowany

Są 100 razy lepsze niż cynamonki. Te drożdżówki wychodzą mięciutkie jak poduszka. Smakują obłędnie

Co słodkiego zrobić na weekend? Jeśli nie masz pomysłu na kolejne ciasto, postaw na te przepyszne bułeczki drożdżowe z budyniowym nadzieniem. Wychodzą tak miękkie i smaczne, że raz-dwa znikną z talerzy.
Jak zrobić ciasto na drożdżówki? Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Jak zrobić ciasto na drożdżówki? Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi; Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przepis na ciasto drożdżowe zna wiele osób, ale kluczem do smacznych bułeczek jest ich nadzienie. Wersja z budyniem smakuje obłędnie, a słodkie rarytasy pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Jak zrobić ciasto na drożdżówki? Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi

Drożdżówki z budyniem to świetny pomysł na przekąskę do kawy lub słodkie drugie śniadanie. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • szklankę ciepłego mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • dwa jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • odrobinę soli.

Zanim przygotujesz ciasto na bułeczki, musisz zrobić zaczyn drożdżowy. W miseczce umieść rozkruszone drożdże i cukier, a potem zalej je ciepłym mlekiem i wymieszaj. Po kilku minutach drożdże zaczną pracować.

  1. Do osobnego naczynia wsyp mąkę i sól, dodaj jajka i roztopione masło. Wymieszaj całość.
  2. Dorzuć drożdżowy zaczyn i zagniataj delikatnymi ruchami, aż do wyrobienia ciasta o jednolitej konsystencji.
  3. Przełóż je do miski i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Drożdżówki
Drożdżówki Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

W czasie, kiedy ciasto będzie rosnąć, zajmij się przyrządzeniem budyniu. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • cztery żółtka,
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pięć łyżek cukru,
  • pół łyżki cukru waniliowego,
  • pół litra mleka.

Warto pamiętać, że możesz także skorzystać z gotowego budyniu w proszku o dowolnym smaku. Jednak przyrządzenie go samodzielnie wcale nie jest trudne.

  1. W rondlu umieść żółtka, mąkę i oba cukry. Wymieszaj całość, a potem dodawaj mleko, ciągle mieszając.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
  3. Odstaw, by ostygła.

Przepis na drożdżówki jak marzenie. Takich nie kupisz nawet w cukierni

Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i podziel na 16 części. Z każdej formuj placek i układaj na blacie. Pozostaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

  1. Kiedy placki będą gotowe, możesz wypełnić je budyniem. Nakładaj odrobinę na środek, a potem sklej boki, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
  2. Włóż do pieca i piecz 15 minut w 190 stopniach. Smacznego!

Lubisz domowe wypieki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: