Obiad na Środę Popielcową w wielu domach jest postny i często wybiera się jakąś smaczną rybkę albo lekką, bezmięsną zupę. Dziś mamy połączenie jednego i drugiego, a chodzi o doskonałą, chociaż już nieco zapomnianą, polewkę śledziową. Fakt, nazwa tego dania może brzmieć "biednie", ale smak biedny bynajmniej nie jest.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne śledzie po japońsku
Polewka śledziowa najbardziej była znana w Wielkopolsce, pojawiała się też na śląskich stołach, ale od końca PRL-u ten przepis powoli zanika i nie można do tego dopuścić. Polewka śledziowa jest pożywna, intensywna, lekko kwaśna, a podana z ziemniakami szybko zaspokaja głód. Nie zapomnij o przyprawach i odrobinie octu - ten składnik był nieodłącznym elementem wielu postnych potraw na pamiątkę pojenia umierającego Jezusa.
Obiad na Środę Popielcową - przepis na polewkę śledziową
Składniki:
- ok. 500-600 g solonych filetów śledziowych,
- ok. 400 g ziemniaków,
- 2 średnie cebule (możesz użyć także szalotek - wówczas weź 4),
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 3-4 łyżki octu,
- 4 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- kilka ziemniaków do podania,
- ocet spirytusowy (2 łyżki lub więcej, jeśli lubisz intensywne smaki),
- sól i cukier do smaku,
- koperek do posypania.
Polewka śledziowa - sposób wykonania:
- Na samym początku namocz płaty śledziowe, by wypukać nadmiar soli. Mocz je przez pół godziny, co 10 minut zmieniając wodę. Oczywiście, jeśli nie przeszkadza ci słony smak, możesz skrócić czas płukania.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półpiórka, powinny być dość cienkie. Włóż do garnka. Zalej ją wodą (ok. 1,5-2 litry wystarczą). Dodaj przyprawy, ocet oraz cukier (ok. 2 łyżek) i całość zagotuj. Gotuj 5 minut, następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy zalewa się studzi, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Następnie odcedź i pozostaw, by lekko ostygły. Nie tłucz ich, ewentualnie jedynie wstrząśnij.
- Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zalewą. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami.
- Zupę śledziową podawaj na zimno z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.