Marzy ci się smaczny i oryginalny deser? Zapomnij o szarlotce oraz serniku na zimno. To szybkie ciasto banoffee skradnie twoje serce. Spróbujesz raz i będziesz serwować na każdej imprezie. W smaku przypomina kultowe cukierki.
3
Ciasto banoffee bez pieczenia NUCHANAD KAMPLOY/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Banoffee pie to słodkie ciasto, które jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii. Jego nazwa nie jest przypadkowa. To zbitka dwóch słów, które stanowią najważniejsze składniki deseru, czyli banan i toffee. Przysmak powstał w 1971 roku w restauracji "The Hungry Monk". Rok później trafił do menu, bardzo przypadł klientom do gustu i stał się specjalnością knajpy.
REKLAMA
Zobacz wideo Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi
Ciasto banoffee bez pieczenia. Kruche i aksamitne w smaku
Placek jest bardzo prosty do zrobienia. Jego największą zaletą jest fakt, że nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy, przysmak na domówki, urodziny oraz inne imprezy rodzinne. Oto lista potrzebnych składników:
4 banany,
200 g ciastek owsianych,
400 g masy kajmakowej,
100 g masła,
pół cytryny,
30 g mlecznej czekolady (możesz użyć gorzkiej, jeśli obawiasz się, że deser będzie za słodki),
Przepyszne i szybkie ciasto banoffee. Przepis jest banalny
Jeśli jesteście fanami cukierków czekoladowych z galaretką i pianką bananową, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Nie masz akurat ciastek owsianych w domu? Nic straconego! Możesz użyć ulubionych herbatników. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:
Weź okrągłą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Rozkrusz ciastka owsiane, np. za pomocą miksera.
Roztop masło, a następnie połącz je z ciasteczkami. Wymieszaj.
Powstałą masą wyłóż dno blaszki. Włóż ją na pół godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu zalej spód masą kajmakową.
Obierz banany i pokrój je w plasterki. Poukładaj na kajmaku.
Skrop owoce sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają ładny kolor.
Ubij śmietanę z cukrem. Przełóż do formy i wygładź.
Wierzch posyp startą czekoladą. Włóż ciasto do lodówki na 3 godziny. Gotowe!