Przypomina kopiec kreta, a smakuje jak Toffifee z bananem. W Anglii jedzą tak często jak my sernik

Marzy ci się smaczny i oryginalny deser? Zapomnij o szarlotce oraz serniku na zimno. To szybkie ciasto banoffee skradnie twoje serce. Spróbujesz raz i będziesz serwować na każdej imprezie. W smaku przypomina kultowe cukierki.

Banoffee pie to słodkie ciasto, które jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii. Jego nazwa nie jest przypadkowa. To zbitka dwóch słów, które stanowią najważniejsze składniki deseru, czyli banan i toffee. Przysmak powstał w 1971 roku w restauracji "The Hungry Monk". Rok później trafił do menu, bardzo przypadł klientom do gustu i stał się specjalnością knajpy.

Zobacz wideo Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi

Ciasto banoffee bez pieczenia. Kruche i aksamitne w smaku

Placek jest bardzo prosty do zrobienia. Jego największą zaletą jest fakt, że nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy, przysmak na domówki, urodziny oraz inne imprezy rodzinne. Oto lista potrzebnych składników:

  • 4 banany,
  • 200 g ciastek owsianych,
  • 400 g masy kajmakowej,
  • 100 g masła,
  • pół cytryny,
  • 30 g mlecznej czekolady (możesz użyć gorzkiej, jeśli obawiasz się, że deser będzie za słodki),
  • 300 ml śmietany 36 proc.,
  • łyżka cukru.
Szybkie ciasto banoffee
Szybkie ciasto banoffee pexels.com/Photo By: Kaboompics.com

Przepyszne i szybkie ciasto banoffee. Przepis jest banalny

Jeśli jesteście fanami cukierków czekoladowych z galaretką i pianką bananową, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Nie masz akurat ciastek owsianych w domu? Nic straconego! Możesz użyć ulubionych herbatników. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:

  1. Weź okrągłą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Rozkrusz ciastka owsiane, np. za pomocą miksera.
  3. Roztop masło, a następnie połącz je z ciasteczkami. Wymieszaj.
  4. Powstałą masą wyłóż dno blaszki. Włóż ją na pół godziny do lodówki.
  5. Po upływie tego czasu zalej spód masą kajmakową.
  6. Obierz banany i pokrój je w plasterki. Poukładaj na kajmaku.
  7. Skrop owoce sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają ładny kolor.
  8. Ubij śmietanę z cukrem. Przełóż do formy i wygładź.
  9. Wierzch posyp startą czekoladą. Włóż ciasto do lodówki na 3 godziny. Gotowe!
Więcej o: