• Link został skopiowany

Rogaliki z ciasta francuskiego przygotujesz szybciej niż naleśniki. To tylko dwa składniki

Mało jest takich wypieków, które można zrobić naprawdę szybko i w przypadku których stwierdzenie "przygotujesz w kilkanaście minut" nie będzie nadużyciem. Nie znaczy to jednak, że nie istnieją. Jednym z nich są rogaliki z ciasta francuskiego, do których potrzebne są tylko dwa produkty. Samo przygotowanie trwa około 10 minut, potem tylko około 20 minut pieczenia i gotowe.
Rogaliki z ciasta francuskiego
Maksimov Andrey 1984 / Shutterstock

Taki przepis zawsze warto mieć pod ręką. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem pieczenia i przygotowywania deserów, od czasu do czasu każdy ma ochotę na coś słodkiego. Zdarza się też, że trzeba zrobić coś na szybko, gdy przyjeżdżają goście. I właśnie w takich sytuacjach ten przepis sprawdzi się idealnie.

Zobacz wideo Lubisz rogaliki? Sprawdź nasz przepis na serowe z lukrem cytrynowym

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Najszybszy, jaki istnieje

Składniki:

  • 230 g ciasta francuskiego, czyli jedno opakowanie,
  • słoiczek ulubionego dżemu lub konfitur, można też użyć kremu czekoladowego,
  • opcjonalnie: jedno roztrzepane jajko,
  • opcjonalnie: drobny cukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniesz przygotowywać rogaliki z ciasta francuskiego, odpowiednio wcześniej wyjmij wszystkie składniki z lodówki. To ważne szczególnie w przypadku ciasta francuskiego, które przed rozwijaniem trzeba nieco ocieplić, by się nie pokruszyło.

Gdy wszystkie składniki będą już w temperaturze pokojowej, możesz zabierać się do pracy. Arkusz ciasta rozwiń i najpierw przetnij go na pół, a potem wytnij trójkąty. U podstawy, czyli w szerszym miejscu, połóż porcję dżemu, konfitur lub kremu. Następnie zawiń ciasto od dołu, czyli właśnie od podstawy, do wąskiego czubka. Końce rogalika możesz jeszcze lekko podwinąć, tak by wyglądał jak półksiężyc. 

Na płaskiej blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia. Ułóż rogaliki, zachowując odstępy. Jeśli chcesz, każdy rogalik możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu w trakcie pieczenia apetycznie się zarumienią. Dodatkowo rogaliki z ciasta francuskiego można też posypać drobnym cukrem do wypieków, ale nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli ograniczasz cukier w diecie i chcesz, żeby deser był mniej kaloryczny. Rogaliki z ciasta francuskiego piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Jak zrobić rogaliki? Nie tylko ciasto francuskie

Rogaliki z ciasta francuskiego są zdecydowanie najszybsze, ale równie pyszne ciastka można zrobić też z ciasta z trzech składników: mąki pszennej, zimnego masła oraz kwaśnej śmietany. Choć wielu składników nie potrzeba (poza tymi na ciasto potrzebne jest jeszcze wybrane nadzienie), to te rogaliki przygotowuje się nieco dłużej - ciasto trzeba zagnieść, uformować w kulę, a potem schłodzić w lodówce przez około godzinę (szybsza opcja to włożenie go do zamrażarki na mniej więcej kwadrans). Takie rogaliki są jednak, moim zdaniem, jeszcze pyszniejsze niż te z ciasta francuskiego. Jeśli zaciekawił cię przepis i chcesz go przetestować, znajdziesz go tutaj: Najprostsze rogaliki z trzech składników. Mąż był gotowy zjeść wszystkie na raz [PRZEPIS, ZDJĘCIA].

Więcej o: