Takich "pierogów" teściowa nie widziała na oczy. Chrupią i smakują doskonale. To uliczny hit z Indii

Co zrobić na przystawkę? Kuchnia indyjska wyróżnia się doskonałym smakiem i aromatem. Samosy sprawdzą się nie tylko podczas rodzinnego spotkania, lecz także jako przekąska dla domowników. Wychodzą chrupiące i pyszne.

Samosy to sztandarowa potrawa kuchni indyjskiej. Przekąska w postaci trójkątnego pierożka smażonego na głębokim tłuszczu zyskała popularność na całym świecie. Można je nadziewać mięsem, warzywami lub serem. Jak zrobić pyszne samosy? Kluczem jest idealnie doprawiony farsz.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Z czym podawać samosy? Dobrze dobrany sos to podstawa 

Samosy najlepiej podawać z ulubionymi sosami. Dobrze smakują z chutneyem miętowym lub mango, a także z dipem z keczupu i chilli. Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g masła,
  • 150 ml zimnej wody.

Aby zrobić pyszne nadzienie, przygotuj:

  • cztery ziemniaki,
  • 150 g marchewki z groszkiem,
  • pierś z kurczaka,
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Jak zrobić indyjskie samosy? Prostszego przepisu nie znajdziesz

Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta na pierożki. W garnku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Dopiero kiedy wystygnie, zabierz się za resztę składników. 

  1. Do miski wsyp mąkę, sól i chłodne masło. Wymieszaj i powoli wlewaj wodę tak, aby nie powstały grudki. Wyrabiaj na jednolitą masę.
  2. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką. Pozostaw na kilka minut, aby "odpoczęło".
Samosy
Samosy Fot. Pixabay, nuzree

Przyrządzenie farszu jest banalnie proste i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

  1. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Kiedy będą półmiękkie, dodaj marchewkę z groszkiem. 
  2. Do miseczki wsyp przyprawy i wymieszaj.
  3. Pokrój kurczaka na małe kawałki i obtocz go w mieszance przypraw.
  4. Dodaj ugotowane ziemniaki oraz marchewkę i ponownie przemieszaj.
  5. Z ciasta odrywaj małe kawałki i rozwałkuj na cienkie placki. Farsz umieść na środku i zawiń pierożka w kształt trójkąta. Pamiętaj, by dobrze skleić boki, aby nadzienie nie wypłynęło. 
  6. Wrzuć pierożki na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż się zarumienią.

Który kraj ma twoim zdaniem najsmaczniejsze jedzenie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: