Jajka często serwuje się jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Oprócz tego dodaje się je do potraw i wypieków jako środek spulchniający. Przygotowujemy z nich racuchy, naleśniki lub panierkę do kotletów. Może się jednak zdarzyć, że w domu zabraknie tego produktu. Spokojnie, nie jest to powód do paniki. Istnieje kilka produktów, które z powodzeniem zastąpią jaja.
W niektórych przypadkach zastąpienie jajek to nie lada wyzwanie, ale gdy mowa o podstawowych, klasycznych potrawach, wystarczy odrobina kreatywności połączona z doświadczeniem. Jeśli robisz ciasto i zabrakło ci jaj, idealnym zamiennikiem będzie siemię lniane. Sprawdzi się do wypiekania babeczek, ciastek oraz pieczywa.
Wystarczy wymieszać jedną łyżkę siemienia z trzema łyżkami wody. Podobny efekt uzyskasz, jeśli użyjesz nasion chia. Tworzą gęstą papkę, która wiąże suche składniki. A co z naleśnikami? Najlepszym wyborem będą rozpuszczone w wodzie płatki owsiane, ewentualnie łyżeczka sody oczyszczonej połączona z łyżeczką octu jabłkowego.
Kolejnym dobrym zamiennikiem będzie mus owocowy, a konkretnie bananowy lub truskawkowy. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że zmieni smak potrawy. Najlepiej dodać go więc do naleśników, deserów (np. muffinek) albo placków. Jedno jajko zastąpisz 1/4 szklanki musu. A co w przypadku panierki, w której obtaczamy mięso na kotlety? Zamiast jajka można użyć mleka, jogurtu naturalnego, maślanki albo kefiru. To szybkie i bardzo proste rozwiązanie, np. gdy jest niedziela niehandlowa, a ty nie masz od kogo pożyczyć jaj.